Bouwtrends zetten door in 2019

Bouwtrends zetten door in 2019

2019 is al een tijdje gestart, maar er komen steeds meer aanvragen voor de bouwsector. Laten we niet vergeten dat ook de trends te zien zijn en hier gaan we in 2019 gewoon mee verder. Hier een paar voorbeelden.

Duurzaamheid
Iedereen praat erover: duurzaamheid. Duurzaamheid was al een onderdeel in de bouw dat steeds belangrijker werd, maar in 2019 worden bestaande woningvoorraad en kantoren gestimuleerd met duurzame programma’s, bijvoorbeeld stroomversnelling. Ook is te zien dat er steeds meer warmtepompen, zonnepanelen geplaatst worden. Met het plaatsen van deze energie-reducerende systemen neemt de vraag naar installateurs zowel voor plaatsing, als onderhoud snel toe.

Prefab-onderdelen

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van prefab-onderdelen in de bouw. Hierbij worden grotere onderdelen van een huis in een fabriek gebouwd. Deze prefab-onderdelen gaan daarna naar de bouwplaats en worden daar geassembleerd. Deze manier van werken wordt niet alleen toegepast voor tijdelijke huisvesting gebouwen, maar ook voor permanente nieuwbouw.


Personeel
Een nieuwe trend die aanwakkert bij bouwbedrijven is dat er meer aandacht wordt besteed aan het welzijn van de werknemers. Tegenwoordig wordt niet alleen aandacht gegeven aan de veiligheid van de bouw, maar ook hoe het geproduceerd dient te worden. Het gevolg hiervan is dat men meer geïnteresseerd is in de bouwsector, waardoor  het aantal bouw vacatures zal afnemen.

3D printing

In het begin van 2019 is gezien dat de trend 3D printing nog steeds populair is. De verwachting van 2019 is dat deze trend op grotere schaal in de bouw gebruikt gaat worden. 3D printing wordt ook wel additive manufacturing, kortweg AM genoemd. Het 3D printproces is inmiddels zo ver ontwikkeld dat hele structuren gebouwd kunnen worden, zoals een metalen brug. Om de trend verder te ontwikkelen wordt het op het moment voornamelijk ingezet bij de fabricage van kleinere onderdelen. 3D printing wordt veelal ingezet om precisiewerk efficiënt te laten verlopen. Het enige nadeel voor nu zijn de relatief hoge kosten, omdat het proces nog vol aan het ontwikkelen is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *