Op welke manieren kan je je huis allemaal isoleren?

Op welke manieren kan je je huis allemaal isoleren?

Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Je wooncomfort zal verhogen omdat er constant een aangename temperatuur is. Je zal het merken aan de stookkosten en de energierekening, het is dus ook positief voor zowel je portemonnee als het milieu. Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen standaard al heel goed geïsoleerd, bij hele oude huizen is de isolatie vaak matig tot slecht. Gelukkig bestaan er verschillende soorten warmte-isolatie waardoor ook oude huizen beter geïsoleerd kunnen worden.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte en bekende vormen van isolatie. Doordat het gemaakt wordt van samengeperst materiaal zijn ze heel isolatiecoëfficiënt waardoor je veel kan winnen aan warmte. Ook zijn ze drukvast wat ze zeer geschikt maakt voor de isolatie onder vloeren. Isolatieplaten kunnen snel op maat gesneden worden waardoor ze ook heel snel geplaatst kunnen worden. Je hebt meerdere materialen waarvan isolatieplaten gemaakt kunnen worden, met ieder hun eigen kenmerken en voordelen.

Isolatiedekens

In tegenstelling tot isolatieplaten zijn isolatiedekens veel flexibeler, wat ze zeer geschikt maakt voor isolatie bij een ongelijke ondergrond. Ook zorgen isolatiedekens voor een betere akoestische isolatie. Isolatiedekens worden veelal gebruikt bij het isoleren van daken, voor vloeren zijn ze minder geschikt omdat ze heel zacht zijn, wat ze niet beloopbaar maakt. Bij het plaatsen van isolatiedekens wordt veel gebruik gemaakt van handschoenen en lange mouwen, er komt namelijk veel materiaal vrij en als dat in je kleren valt is dat heel kriebelig.

Spuitisolatie

Het gebruiken van spuitisolatie, of isolatieschuim, is een zeer snelle manier van isoleren. Je bespaard namelijk veel tijd omdat je niets hoeft op te meten en op maat hoeft te maken. Met spuitisolatie kun je makkelijk hele vlakken vullen, maar ook plekken waar je met andere soorten isolatie niet bij kan, zoals gaten en kieren.

Inblaasisolatie

Dit is vergelijkbaar met spuitisolatie, echter is inblaasisolatie een stuk milieuvriendelijker. Zo is het mogelijk om deeltjes glaswol of cellulose (papiervlokken) in kleine ruimtes te blazen, wat het zeer geschikt maakt voor holle ruimtes in de muur en andere moeilijk bereikbare plekken.

Isolerend glas

Ramen zijn vaak nog steeds de zwakste plek als het gaat om isolatie, met de dubbele of driedubbele ramen is er al veel aan verlies gewonnen, maar met een voorzetraam wordt het nog beter. Dit voorzetraam wordt voor of achter het glas gemonteerd, er zullen verder geen aanpassingen hoeven te gebeuren aan het kozijn etc. Door het creëren van meerdere lagen krijg je ook meerdere luchtlagen tussen de ramen. Deze stilstaande luchtlagen hebben een zeer isolerende eigenschap omdat ze geen warmte kunnen afvoeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *