De mogelijkheden van steigerhout

De mogelijkheden van steigerhout

Van oorsprong is steigerhout bedoeld om te gebruiken op de bouwplaats, zodat de bouwvakkers daar veilig (vaak op grotere hoogte) naar een bepaald punt kunnen lopen. Maar steigerhout is allang niet meer exclusief voor de bouwplaats; door de stevige eigenschappen is dit hout ook prima geschikt om bijvoorbeeld meubelen van je maken voor in je woonkamer of je tuin. Wij vertellen je graag meer over de verschillende toepassingen.

De levensduur

Steigerhout bestaat uit vuren hout. Het mooie van deze houtsoort is dat het van zichzelf sterk is. We raden je aan om het steigerhout absoluut te behandelen met olie of beits om het materiaal te beschermen tegen onder andere vocht. Maar zonder deze beschermende laag heeft steigerhout al een levensduur van zo’n tien jaar. Steigerhout kan je herkennen aan de grove structuur en heeft  van zichzelf een lichte kleur. Als je het hout graag van een andere kleur wilt voorzien, gebruik je een olie met kleur of een wash.

Steigerhout in je interieur

Juist omdat steigerhout zo eenvoudig te bewerken is, is het ideaal voor elk interieur. Je kan het altijd van passende tint voorzien, zodat het bij de rest van je interieur past. Daarnaast is steigerhout zeer stevig, dit is bijvoorbeeld het ideale materiaal voor een eettafel. Maar wat dat betreft is er nog veel meer mogelijk wat betreft steigerhouten meubelen. Denk bijvoorbeeld eens aan een kussenkist, een wijnrek of  een houten mand voor je hond. Voorzie ook je tuin van de houten look en maak een oppottafel of een omheining voor je moestuin van dit hout. Ben je zelf niet zo handig met hout op maat zagen? Dan zijn er ook bouwpakketten verkrijgbaar.

 

Het onderhoud

Zoals je al eerder kon lezen, gaat steigerhout ook zonder beschermend laagje al een hoop aantal jaren mee. Maar aangezien het hout vocht opneemt (vooral als je tuinmeubelen hebt van steigerhout), is het verstandig om deze te voorzien van een laag olie of beits. Zo voorkom je dat het hout gaat verrotten. Zorg verder ook dat de meubelen niet op een natte ondergrond staan. Zo trekt het vocht namelijk vanaf de onderkant in het hout. Heb je in je huiskamer bijvoorbeeld een eettafel van steigerhout staan en zit er een hardnekkige vlek op het oppervlak? Schuur dan de bovenste laag op en breng een nieuwe laag beits of olie aan.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *