Zonne-energie is een duurzame en groene manier om stroom op te wekken. Het laten plaatsen van zonnepanelen op daken van woningen gebeurt al een geruime tijd. Toegegeven, dit is een flinke investering voor de bewoners. En wat krijg je hiervoor terug? Wij gaan in dit blogartikel de voordelen van zonnepanelen benoemen.
Wat brengt het voor mij op?
Investeren in zonnepanelen levert voor bewoners op verschillende vlakken wat op. We besparen geld, verbeteren het energielabel van onze woningen en we wekken groene energie op die we vervolgens zelf gaan gebruiken in onze huizen. Maar hoeveel en vanaf wanneer kunnen zonnepanelen ons iets opleveren? Wij zetten de feiten en voordelen over zonnepanelen op een rij:
- Zonnepanelen verhogen het energielabel van de woning en maken het huis aantrekkelijker voor toekomstige verkoop.
- Het laten installeren van zonnepanelen levert een rendement van 15% tot 22% of hoger op.
- Vanaf het plaatsen van het complete zonnepanelen systeem is de terugverdientijd tussen de 4,5 en 7 jaar.
- Nadat het geld is terugverdiend, profiteren woningeigenaren van gratis zonne-energie en kunnen ze flink op de energiekosten besparen.
- Zonnepanelen geproduceerd door topmerken als SHARP, LG en Panasonic gaan jarenlang mee en worden door de meeste partijen gemonteerd met een montagesysteem van een Nederlandse fabrikant met 20 jaar garantie.
- Het is mogelijk om een duurzaamheidslening voor zonnepanelen aan te vragen, waardoor zonnepanelen kopen nog aantrekkelijker is.
- Dankzij de huidige BTW-teruggave op de aanschaf van PV-panelen krijgen woningeigenaren de 21% BTW retour. Het is zelfs mogelijk dat het aankoopbedrag van de zonnepanelen binnen 5 jaar al terugverdiend is.
Hoe wordt het rendement bepaald?
Een rendement van 15% tot 22% is een mooie opbrengst. In concrete cijfers gaat het dan om een verlaging van de maandlasten met €50,- tot €100,-. Welke zaken spelen een rol bij het inschatten van het rendement? Ten eerste is het rendement afhankelijk van het type zonnepaneel en het merk. Welk type voor jouw dak geschikt is, hangt af van het type dak.