Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Als je ervoor kiest een zonnesysteem in je huis te laten installeren (waarvan zonnepanelen uiteraard het belangrijkste onderdeel vormen), dan houdt dat een flinke investering in. Je hoopt dan natuurlijk dat deze investering zo veel mogelijk rendement zal opleveren. De levensduur van de door jou gekochte zonnepanelen zal daar een grote invloed op hebben.

Vooropgesteld: hoelang de levensduur van jouw zonnepanelen zal zijn staat op voorhand lang niet vast. Ook al is bekend dat de kwaliteit van zonnepanelen over het algemeen beter wordt, toch blijven er verschillende factoren die de levensduur van deze panelen kunnen beïnvloeden, ook ten negatieve dus. In de volgende alinea’s worden drie factoren beschreven die van grote invloed kunnen zijn.

Welke soort zonnepanelen kies je?

Wanneer je gericht op zoek gaat naar soorten zonnepanelen, dan zul je merken dat er verschillende varianten te koop zijn. Deze varianten kunnen behoorlijk verschillen in prijs, opbrengst, kwaliteit en dus ook de verwachte levensduur.

Als je koste wat kost wilt inzetten op een maximale levensduur, dan kunnen zogeheten glas-glas zonnepanelen de juiste keuze vormen. Dit zijn panelen die aan weerszijden van een beschermende glaslaag zijn voorzien. Deze zonnepanelen hebben een langere levensduur dan welke andere panelen dan ook. Dit wordt aangetoond doordat verkopers en installateurs hier liefst dertig jaar prestatiegarantie op durven te bieden.

Zijn de panelen correct geïnstalleerd?

De werking en ook de levensduur van je zonnepanelen kan sterk worden beïnvloed door de manier waarop ze zijn geïnstalleerd. Uiteraard ga je er van tevoren van uit dat de installatie perfect zal verlopen waardoor je zonnepanelen de opbrengsten en de levensduur zullen hebben die ervoor staan.

Het installeren van zonnepanelen is en blijft echter mensenwerk. Hierbij kunnen dus simpelweg onbedoeld fouten worden gemaakt. Voorbeelden van relatief veel gemaakte fouten zijn niet stevig geïnstalleerde zonnepanelen, het gebruiken van bekabeling van slechte kwaliteit en het verkeerd aanleggen van bekabeling, koppelingen en aansluitingen.

Om de kans op fouten bij de installatie zo klein mogelijk te maken is het aan te raden deze klus over te laten aan een organisatie die z’n sporen al ruimschoots heeft verdiend in het installeren van zonnepanelen. Doe wat dat betreft zeker even onderzoek naar de reputatie van de verschillende installateurs die deze klus kunnen uitvoeren.

Onderhoud je de zonnepanelen goed?

De levensduur van je zonnepanelen kan tenslotte ook mede worden bepaald door de kwaliteit van het onderhoud. Want weliswaar is van zonnepanelen bekend dat deze relatief weinig onderhoud nodig hebben, toch is het zaak hier wel scherp genoeg op te blijven. Zo is het verstandig je zonnepanelen met enige regelmaat te inspecteren en meteen even schoon te maken. Mocht er een kleine beschadiging zichtbaar zijn, dan zou je meteen in kunnen (laten) grijpen. Door deze snelle handelswijze kan het zomaar zijn dat je hebt voorkomen dat er een groter probleem ontstaat waardoor het zonnepaneel sneller kapot gaat.