Denk aan de energie bij verbouwing of verhuizing

Denk aan de energie bij verbouwing of verhuizing

Bij een verbouwing of verhuizing wordt er altijd een begroting gemaakt. Wat kosten de materialen, arbeid, transport etc. Echter wordt er maar weinig gekeken naar de investering op gebied van energiebesparing. Kies je voor duurzame materialen, een goed isolatie en bijvoorbeeld een warmtepomp, dan kan dit al binnen een paar jaar terugverdiend zijn. In de bouw wordt vaak alleen maar gekeken naar de waardevermeerdering van extra ruimte, maar de verbetering van de energieaarde van een woning is vaak een ondergeschoven onderwerp. Ten onrechte, want met het kiezen voor verduurzaming van de woning wordt vanaf minuut 1 begonnen met het terugverdienen van de investering en tegelijkertijd de waarde van de woning extra verhoogd.

Verhuizen of verbouwen? Ook een vergelijk voor de goedkoopste levert besparing op

Er gelden misschien wel andere prioriteiten, want bij een verbouwing moet alles goed worden gepland, maar binnen een paar minuten kan er ook aan de andere kant bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een groene energieleverancier, maar ook één die daadwerkelijk goedkoper is. De keuze voor goedkoopste energie kan namelijk een fors bedrag schelen ten opzichte van de huidige energie aanbieder. Het tarief kan per eenheid lager uitvallen of juist doordat er geld aan het einde van de looptijd wordt teruggestort. Een vergelijk is makkelijk gemaakt en daarin wordt alles verrekend tot een totaalprijs, zodat het makkelijk kiezen wordt waar je het goedkoopste uit bent. Houd ook rekening met het verbruik, want als je nog geen dubbele meter hebt kan je deze aanvragen bij de netbeheerder en aanbrengen tegelijkertijd bij de verbouwing of het betrekken van de nieuwe woning. ‘s Nachts geldt namelijk een lager tarief, waardoor veel mensen bijvoorbeeld de vaatwasser of wasmachine ’s nachts laten draaien.

Klaar met de verbouwing? Vergeet het energielabel niet

Bij een verbouwing waarbij de woning een stuk duurzamer is geworden is het verstandig niet te vergeten een nieuw energielabel aan te vragen. Daarmee claim je eigenlijk de verbetering van de energiewaarde van de woning, welke bij een verkoop de waarde van de woning kan verhogen. Wanneer je dit vergeet is alleen het oude (minder duurzame) energielabel beschikbaar en kan je jezelf zodoende in de vingers snijden. Het aanvragen van een energielabel is niet duur en kost ongeveer € 10.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *