Hoe duurzaam is bamboe nu eigenlijk?

Hoe duurzaam is bamboe nu eigenlijk?

Bamboe wordt als bouwproduct flink onderschat. Dat is onnodig, aangezien bamboe juist erg duurzaam is. We zien dan ook dat het bouwmateriaal steeds vaker gebruikt wordt. Het voordeel van bamboe is dat het buigzaam is, maar toch gewoon zijn sterkte behoudt. In dit artikel vertellen we jou meer over de voordelen van bamboe en waarom het een duurzame keuze is.

Buigzaam, maar sterk

Laten we maar met de deur in huis vallen: bamboe is ijzersterk en ook nog eens buigzaam. Het materiaal is bijna net zo sterk als hardhout en iets sterker dan eikenhout. Verder kent het een lange levensduur en kan bamboe vrij snel geoogst worden. Er zijn soorten bamboe planten die een halve meter per dag groeien. De bamboe planten komen van origine uit China, maar de afgelopen jaren zien we bamboe steeds vaker ergens anders vandaan komen. Doordat het materiaal buigzaam is, is er veel mogelijk met bamboe. Zo wordt het gebruikt voor de bouw van keukens, trappen, woningen, vloeren, bamboe kozijnen  en meubelen.

Lange levensduur

Bamboe kent een lange levensduur. Het voordeel is dat het weinig onderhoud nodig heeft om in een goede conditie te blijven. Hout daarentegen heeft behoorlijk wat onderhoud nodig, iets wat echt als een nadeel gezien wordt. Eveneens is bamboe recyclebaar. Zo kun je bamboe eerst gebruiken als trap om het vervolgens een tweede leven als vloer in te blazen. De laatste jaren krijgt bamboe steeds meer erkenning en begint het als bouwmateriaal steeds populairder te worden.

Bamboe planten groeien snel

Het grote voordeel van bamboe ten opzichte van andere natuurlijke bouwmaterialen is dat de planten ontzettend snel groeien. Zoals we eerder geleerd hebben groeien sommige bamboe planten wel een halve meter per dag. DIt maakt het mogelijk om snel te oogsten, wat beter voor het milieu is, aangezien er minder ruimte gebruikt wordt. Bij hout kan het soms jaren duren voordat het echt gebruikt kan worden als bouwmateriaal, soms wel 10 tot 20 jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *