Deze verbouwingen aan je huis zijn duurzaam

Deze verbouwingen aan je huis zijn duurzaam

Duurzaam of duurzaamheid wordt tegenwoordig overal te pas en te onpas gebruikt. Maar wat is duurzaamheid precies? Hoe zorg je voor een duurzame verbouwing van je huis? Bij een duurzame verbouwing zorg je ervoor dat tijdens de productie van de bouwmaterialen, gedurende het bouwproces en tijdens het wonen in je woning zo min mogelijk energie wordt gebruikt. Hiervoor is het gebruik van gezonde materialen van hoge kwaliteit een must.

Zonnepanelen

Het duurzaam opwarmen van je huis doe je met glas en zonnepanelen. Deze plaats je aan de zuidzijde van je woning op het dak. Door aan deze kant van je huis veel glas te plaatsen, verwarm je gedurende de wintermaanden je huis op met de binnenvallende zonnestralen. Door voor deze ramen in de zomer lamellen, jaloezieën of andere raambekleding te plaatsen, zal het huis geen broeikas worden. Zonnepanelen zorgen verder voor het opwekken van groene stroom. Zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit. Gemiddeld heb je een investering in zonnepanelen binnen 7 jaar terugverdiend.

Natuurlijke materialen

Maak gebruik van natuurlijke materialen tijdens de verbouwing van je huis. Hierbij moet je denken aan plato-hout, moidwood en leem. Deze materialen kun je op diverse manieren toepassen en gebruiken in je woning. Denk bijvoorbeeld aan het traprenovatie van hout, kozijnen van Accoya-hout of het aanbouwen van een extra ruimte met houtskeletbouw een duurzame optie.

Duurzame keuken

Ben je van plan de keuken te verbouwen? Kies dan voor een inductiekookplaat i.p.v. een keramische of elektrische kookplaat. Tegenwoordig kiezen veel huishoudens voor een kokendwaterkraan. Houd bij het kiezen van een geschikte en duurzame kraan rekening met de mate van isolatie van deze kraan. Verder raden we aan om voldoende ventilatievoorzieningen te plaatsen in de keuken en koeltechniek met een A+++ label te kiezen. Zo gebruikt een koelkast met een A+++ maar de helft van de energie vergeleken met een A+ koelkast.