Drie tips voor het verduurzamen van je woning

Drie tips voor het verduurzamen van je woning

Duurzaam wonen is het nieuwe normaal. Waar je ook kijkt, je wordt aangespoord om je huis te verduurzamen. Dat klinkt eenvoudig, maar valt in de praktijk niet mee. Waar moet je beginnen en hoe pak je het aan? Het Duurzaam Bouwloket kan hierover informeren. Dit bedrijf verstrekt onafhankelijke adviezen en werkt veelal samen met gemeenten. Hieronder alvast een aantal nuttige tips om het verduurzamen van de woning. Door deze tips toe te passen, kun je de energiekosten verlagen en dat is goed voor het milieu, maar ook voor je eigen financiën.

Dakisolatie

Warme lucht is lichter dan koude lucht. Dit verklaart waarom het bij de grond meestal wat kouder is, terwijl de temperatuur op de zolderverdieping vaak snel oploopt. Als het dak niet voldoende geïsoleerd is, zal die warmte door het dak naar buiten verdwijnen. Je bent die warmte dan dus voorgoed kwijt, terwijl de energiekosten maar blijven stijgen. Goede dakisolatie kan je veel geld besparen. Je hoeft niet eerst zelf jarenlang te sparen voordat je tot actie overgaat. Zo’n verduurzaming financieren met behulp van een lening is een goede optie om direct op je stookkosten te besparen. Zodra je de lening volledig afbetaald hebt, profiteer je optimaal van het bereikte resultaat.

Wek je eigen elektriciteit op

Niet alleen de gasrekening, maar ook die voor elektriciteit, steeg in de afgelopen tijd behoorlijk. Zo behoorlijk zelfs, dat heel wat mensen erdoor in financiële problemen kwamen. Tijd om het anders te doen…! Met zonnepanelen op het dak ben je voor een belangrijk deel je eigen elektriciteitsleverancier geworden. Je woningwaarde stijgt en je maandlasten dalen. Je kunt ook zonnepanelen financieren vanuit een lening. Hoeveel panelen moet je aanschaffen…? Hiervoor bestaat een eenvoudige formule. Je neemt het jaarlijkse stroomverbruik in jouw woning, vermenigvuldigt dat met 1,1 en deelt het vervolgens door het vermogen van één zonnepaneel, uitgedrukt in wattpiek.

Vervang je oude koelkast

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar de fabricage van elektrische apparaten als koelkasten en vriezers is de laatste jaren flink gewijzigd. Deze apparaten verbruiken dag en nacht elektriciteit en fabrikanten hebben ervoor gezorgd dat ze (veel) zuiniger werden. Heb je nog een koelkast of vriezer staan van vóór 2015…? Dan kun je die het beste direct vervangen door een gloednieuw exemplaar. Die aanschafkosten verdien je relatief snel terug doordat je elektriciteitsverbruik er door zal dalen, tot wel tachtig euro per jaar…!