Duurzaamheid en efficiëntie op kantoor

Duurzaamheid en efficiëntie op kantoor

Natuurlijk willen we niet alleen thuis letten op het milieu, maar ook op ons werk dienen we dat te doen toch? Duurzaamheid gaat prima samen met efficiëntie, dus waarom zou jij jouw natuurvriendelijke, duurzame aanpak van thuis niet doorvoeren op je kantoor? Laten we meteen starten nog voor we op kantoor zijn aangekomen! Hoe ga jij naar kantoor toe, kun je met de fiets of is dat te ver? Kun je misschien thuiswerken? Of buiten de spits naar je werk rijden zodat je niet in de file komt te staan met een draaiende motor? Is openbaar vervoer een optie? Ben je verplicht om op een bepaalde tijd op kantoor te verschijnen en zijn bovenstaande vervoersmiddelen niet haalbaar voor jou? Wellicht kun je dan een elektrische auto rijden?

Ga bewust om met kantoorartikelen

Eenmaal op kantoor aangekomen wees dan bewust van alle producten om je heen! Wist je dat steeds meer papier, ordners en zelfs pennen en nietmachines op een milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd? Vaak kun je deze producten herkennen door het FSC keurmerk. Het mooie ervan is dat bijvoorbeeld kringlooppapier nog goedkoper is en je ook direct een bijdrage doet aan het beheer van bossen!

Kies bewust voor goede verlichting

Goede verlichting is heel belangrijk op kantoor. Je moet uiteraard goed kunnen zien wat je doet maar het moet niet irritant vel of scherp zijn. Ledverlichting is de ideale oplossing, het is prettig licht en te verkrijgen in allerlei tinten. Kies niet voor ledspots op kantoor maar voor bijvoorbeeld daglichtlampen, hierdoor krijg je niet te maken met lastige schaduwen. Daglichtlampen werken bovendien productie verhogend en dragen daarnaast bij aan een betere gezondheid!

Energiezuinige elektronica is net zo prettig in gebruik

Apparatuur met een GEEA- of Energystar label is voorzien van een powermanagement. Dat betekend dat computers, faxen, telefooncentrales en andere elektronica met dit keurmerk, vele malen minder energie verbruiken. Wist je trouwens dat een inkjetprinter ruim 40% minder energie verspilt als een laserprinter? Als je dan ook nog kiest voor een printer waarbij je losse inktpatronen kunt kopen, dan kun je deze kleur voor kleur vervangen en gooi je geen halfvolle cartridge weg! Lege cartridges zijn trouwens prima te recyclen. Bij bijna alle grote warenhuizen of winkels staan inleverbakken. Vaak kun je er ook nog een goed doel mee steunen zoals CliniClowns of geleidenhond.nl

Meer mokken, minder plastic

En dan bedoelen we met mokken niet chagrijnen maar ieder zijn eigen mok! Dit geeft een huiselijk effect, ziet er leuk uit en voorkomt veel plastic afval. Zet dus geen stapel plastic bekers bij het koffiezetapparaat maar geef ieder zijn eigen persoonlijke mok! Als we dan toch al bij het koffiezet apparaat staan, hoe duurzaam is de rest van jullie kantine? Worden er biologisch verantwoorde producten aangeboden en hoe zijn deze verpakt?

De kleur groen doet goed!

Wist je dat de kleur groen productie verhogend werkt? Schilder een muur groen met milieuvriendelijke verf, zet groene accessoires neer en kies natuurlijk voor een hele reeks gezellige mooie groene planten! Naast het verhogen van de productiviteit breng je dan ook meteen het zuurstofgehalte in het kantoor omhoog en wordt de lucht gezuiverd!