Een luchtreiniger aanschaffen; is het het waard?

Een luchtreiniger aanschaffen; is het het waard?

De belofte van luchtreinigers is verleidelijk: een apparaat dat ontworpen is om de lucht in je huis te reiniger en alle onzuiverheden te verwijderen. Dit is inclusief geuren, rook, stof een huidschilfers van huisdieren. De niveaus van bepaalde verontreinigende stoffen is binnen tot vijf keer zo hoog als buiten, dus we snappen waarom deze producten op de markt zijn gekomen. Maar hoe werkt zo luchtreiniger nu eigenlijk en waarom zou je hem aanschaffen? Wij vertellen het je!

Hoe werkt een luchtreiniger?

Luchtreinigers bestaan meestal uit een filter – of meerdere – en een ventilator die de lucht aanzuigt en circuleert. Terwijl de lucht door de filter beweegt, worden verontreinigende stoffen en deeltjes opgevangen en wordt de schone lucht terug de kamer in geduwd. Dat klinkt super handig, niet? Hoewel dat dit zeker waar is, moeten de filters regelmatig vervangen worden om de lucht in je huis schoon te houden. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van het type luchtreiniger dat je gebruikt. Sommige filters zijn herbruikbaar en wasbaar, maar deze vind je vaak in filters die over het algemeen beter zijn in het verwijderen van grotere deeltjes uit de lucht, zoals huisstofmijt en pollen. Kijk dus goed naar de doelen die je wilt behalen en het onderhoudt van de luchtreiniger voordat je er klakkeloos eentje bestelt!

Wat zijn de voordelen van een luchtreiniger?

Oké, je moet de filter af en toe vervangen. Dit is vervelend, maar niet het einde van de wereld. De voordelen die daar tegenover staan zijn groot. Denk aan het verminderen van klachten bij hooikoorts, astma of allergieën zoals huisstofmijt. Een luchtreiniger vermindert naast pollen en huisstofmijt ook de stof en fijnstof in huis. En denk nou niet dat er geen stof te vinden is in je huis, want hoe hard je ook je best doet, in ieder huis is stof te vinden. De luchtzuiveraar minimaliseert hiernaast rooklucht en andere vieze geurtjes, waardoor het een stuk frisser ruikt in je huis. En als je een dierenliefhebber bent met allergieën, kan een luchtreiniger ook al deze problemen voor je oplossen. Genoeg voordelen dus!