De belangrijkste stappen voordat je je huis gaat verbouwen

De belangrijkste stappen voordat je je huis gaat verbouwen

We vervelen ons allemaal thuis en houden een leuk zakcentje over omdat die mooie verre reis constant wordt uitgesteld. Het klussen in en aan huis is dan ook een zeer populaire bezigheid deze dagen, van kleine doe-het-zelf projectjes tot grote verbouwingen. Bij een grote verbouwing komt behoorlijk wat kijken en het is van belang om de juiste stappen te maken. Denk hierbij aan het berekenen van de kosten, het aanvragen van een vergunning voor je dakterras en het maken van een bouwtekening voor een dakkapel.

Begin met je bouwtekeningen

Wat wil je graag verbouwen of toevoegen aan je huis? Waar droom je van? Daar moet je mee beginnen. Verlang je meer ruimte in je woning? Zet dan je eisen en wensen op een rijtje en laat een bouwtekening aanbouw maken. Aan de hand van 3D tekenwerk kan je tegenwoordig exact zien hoe de uiteindelijke situatie eruit komt te zien. Vanuit hier kun je aanpassingen blijven maken tot je aan het gewenste resultaat zit. Let er wel op dat een aanbouw – en andere verbouwingen – zowel vergunningsvrij als vergunningsplichtig kunnen zijn. Neem dus even de regels door voordat je te hard van stapel loopt en beslis of je het aanvragen van een vergunning over hebt voor de verbouwing.

Aanvragen van je vergunning

Laat het feit dat je een vergunningsaanvraag moet doen je er niet van weerhouden om je droomhuis te creëren. Daar krijg je spijt van! Je kunt een vergunningsaanvraag zowel digitaal als schriftelijk doen. Aangezien je de bouwtekeningen al hebt laten opstellen in de vorige stap, hoef je enkel wat gegevens in te vullen en de tekeningen toe te voegen om het proces af te ronden. Hierna is het een paar weken wachten, maar ook dat heb je over voor jouw prachtige aanbouw.

Het inhuren van aannemers

Voor het realiseren van grote projecten is de kans groot dat je aannemers moet inhuren – of je moet wel héél handig zijn. Indien je een krap budget blijkt te hebben of zelf graag klust, kun je het project wel onderverdelen in doe-het-zelfstappen en stappen waarvoor een professional nodig is. Wanneer je een team in gaat huren voor de klussen die je niet zelf kunt, moet je je keuze niet alleen baseren op het kostenplaatje. Kijk hiernaast ook naar het aantal jaren ervaring, contractlicentie, verzekeringscertificaat, betalingsschema en recensies en referenties.

Bereid je voor op je verbouwing

Zodra je over je team beschikt kun je samen een tijdlijn samenstellen. Kies een gewenste startdatum, of als je hoopt dat de verbouwing op een specifieke datum is voltooid, werk dan achteruit vanaf die datum. Bespreek met de aannemers welke stappen eerst moeten worden voltooid, hoelang ze zullen duren en welke projectdelen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Naar mate de startdatum dichterbij komt zul je je moeten gaan voorbereiden op de renovatie van je huis en wellicht is het zelfs nodig om voor een korte tijd te verhuizen. Wanneer je je keuken of slaapkamer laat renoveren, kun je er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen en in oplossingen te denken. De keuze is aan jou!