Een rolgordijn als raamdecoratie

Een rolgordijn als raamdecoratie

Een rolgordijn heeft jarenlang een beetje goedkoop en suf imago gehad. Op zich was dat ook wel logisch want in vroeger tijden was het niets meer en niets minder dan een stuk stof dat je op en neer kon rollen om inkijk te voorkomen. Een rolgordijn was functioneel en daar ging het tenslotte om. Inmiddels zijn we ook op raamdecoratie gebied heel wat jaren verder en is een rolgordijn als raamdecoratie terug van weg geweest maar dan wel op een moderne manier. Tegenwoordig zijn ze in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en vormen rolgordijnen een mooie toevoeging voor je interieur. Een goede reden om het veelzijdige aanbod hierin te ontdekken als je van plan bent om een rolgordijn als raamdecoratie te gebruiken. 

Wat zijn rolgordijnen?

Waarschijnlijk heb je heus wel eens van een rolgordijn gehoord maar om te voorkomen dat je bij je standpunt van suf en goedkoop blijft, leggen we de definitie van een modern rolgordijn toch nog even uit. Een rolgordijn is een gordijn dat bevestigd is aan een rol. Hierdoor kun je deze omhoog trekken of laten zakken aangezien deze rol voorzien is van een koord. Doordat je dit gordijn kunt oprollen of laten zakken, bepaal je zelf hoe hoog of hoe laag je het rolgordijn wilt hebben hangen en indirect bepaal je hiermee ook de lichtinval in huis. 

Rolgordijnen, overal toepasbaar

Rolgordijnen zijn overal toepasbaar, dat wil zeggen dat een rolgordijn in iedere woonsituatie te gebruiken is. Ze zijn namelijk tegenwoordig verkrijgbaar in zowel een verduisterende versie voor bijvoorbeeld de slaapkamer als ook doorschijnend voor de keuken. Hiermee ga je wel nieuwsgierige blikken tegen maar kun je wel profiteren van lichtinval. Daarnaast zijn er zogenaamde duo rolgordijnen verkrijgbaar. Met deze versie rolgordijn heb je de regie volledig zelf in handen aangezien je hiermee zelf je lichtinval en het afschermen kunt bepalen. Tot slot zijn rolgordijnen niet alleen verkrijgbaar voor rechte ramen maar ook voor bijvoorbeeld een schuin dakraam. 

De voordelen van een rolgordijn

Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd dat een rolgordijn ook in jouw interieur zou passen of ben je een beetje huiverig voor het eventuele prijskaartje wat er aan deze versie raambekleding hangt. Daarom zetten we hieronder de voordelen van rolgordijnen nog even voor je op een rijtje. 

  • Met een rolgordijn kun je zelf de mate privacy bepalen die je wenst. Dat wil zeggen dat je zelf eenvoudig de hoogte van het rolgordijn kunt afstellen. Hierdoor bepaal je dus zelf in hoeverre buitenstaanders naar binnen kunnen kijken.
  • Een van de grote voordelen van rolgordijnen is het gebruiksgemak. Door middel van het koord kun je deze raambekleding heel eenvoudig bedienen en heb je daar geen zin in? Dan zijn er tegenwoordig ook elektrische varianten op de markt. 
  • Rolgordijnen zijn eenvoudig te mixen en te matchen met je interieur en eventuele andere raambekleding, denk daarbij aan een rolgordijn in combinatie met mooie gordijnen. 
  • Rolgordijnen kunnen door hun isolerende werking helpen besparen op je energierekening en zeg nou zelf, wie wil dat in deze tijd nou niet? 
  • Rolgordijnen hebben weliswaar hun suffe imago afgeschut maar zijn nog steeds zeer betaalbaar. Kortom, voor iedere wens of behoefte zijn er wel goedkope rolgordijnen te vinden. Het gebruik van een mooie raamdecoratie hoeft dus niet duur te zijn!