Sedumdak

Sedumdak

​​Een Sedumdak is een dak dat begroeid is met vetplantjes. Deze plantjes kunnen het regenachtig klimaat van Nederland aan en zijn ook makkelijk te onderhouden. Een sedumdak is een mooie manier om een stukje van de natuur in het huis te halen. Het is een dun en licht dak, omdat de vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben. En er zijn meer dan 250 soorten vetplantjes om je dak mee te bedekken. Ze groeien bijna overal en kunnen dus zowel op schuine als platte daken geplant worden. Het ligt er alleen aan hoeveel zon en schaduw uw dak pakt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende eigenschappen van verschillende soorten planten, bijvoorbeeld wanneer deze bloeien.

Sedumcassettes

Wanneer u makkelijk en snel een groen dak wilt aanleggen kunt u het beste Sedumcassettes gebruiken. Hiervoor hoef je alleen maar te kijken of het dak voorzien is van een wortelwerende dakbedekking. Maar als dat niet zo is dan is dat geen groot probleem, u kunt namelijk zelf dan eerst een beschermdoek of een anti-worteldoek neerleggen. Beide producten kunt u vinden bij tuincentrums. Als de maat van de sedumcassettes niet helemaal uitkomt kunt u deze ook makkelijk op maat zagen. Daarnaast is het ook eenvoudig aan elkaar te klikken waardoor het een sneller resultaat oplevert.

Voordelen sedumdak

Een sedumdak is vanwege de begroeiing van vetplantjes makkelijk in onderhoud. Ze krijgen het water toch wel uit de lucht. (Het dak is verder niet geschikt om op te lopen). Maar wat zijn nou echt de voordelen van zo’n soort dak. Een Sedumdak zorgt voor een verhoogde levensduur van het dak. De beplanting van de vetplantjes zorgt ervoor dat het dak beschermd wordt tegen het zonlicht en de regen. Maar daarnaast ook tegen de extreme temperatuurverschillen, hierdoor gaat het dak langer mee. De vetplantjes zorgen voor extra isolatie en daarnaast hebben deze ook een geluidsabsorberende eigenschap. Dit zorgt ervoor dat je minder geluid hoort van buiten uw huis. De harde regen en hagel worden hierdoor ook gedempt. Door de isolerende eigenschap houdt het dak in de winter warmte vast en zorgt het in de zomer voor een koelend effect.

Hou hier rekening mee als u een sedumdak overweegt

Hou met de volgende aspecten rekening als je een sedumdak overweegt. Het dak is door het gewicht van de bodem en de plantjes namelijk zwaarder. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat er een aanpassing van het dak nodig is, maar raadpleeg hier een adviseur voor zodat je weet wat je verder nog kan doen. Soms kan het dak zorgen voor lekkages, dit is echter alleen zo wanneer het sedumdak niet goed is aangelegd. Hierbij kunt u het beste ook een adviseur om goed advies vragen. Zorg er dus ook voor dat u goed geïnformeerd bent voordat u aan deze klus begint, het zou zonde zijn om slecht resultaat te krijgen. Het dak kan ook meer dieren aantrekken. Afhankelijk van de plant zijn dit insecten, slakken of vogels. Dit zorgt echter voor meer biodiversiteit, wat weer een positieve invloed heeft op het milieu. Super belangrijk dus!