Enkeltarief, dubbeltarief of normaaltarief, wat zijn de verschillen?

Enkeltarief, dubbeltarief of normaaltarief, wat zijn de verschillen?

Zo, je hebt een nieuwe woning of bent er druk mee bezig. Dan komt een van de belangrijkste aspecten; de stroomvoorziening. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden. Wij gaan bekijken welke bij jou het beste zou passen.

Enkeltarief

Een enkeltarief wilt zeggen dat je al het stroomverbruik tegen één tarief afrekent. Je hebt dat een enkele meter die alles bij houdt. Heb je twee meters, dan heb je een dubbeltarief. Deze twee meters meten apart stroom dat word verbruikt binnen daluren en piekuren. Voor deze twee betaal je aparte tarieven, het daltarief en het normaaltarief respectievelijk. De daluren vinden plaats tussen 22:00 en 7:00, en dit tarief is over het algemeen zo’n 2 á 3 cent goedkoper per kWh.

Wat is beter?

Je bent dus aangemoedigd om in de avond de stroom te verbruiken. Dit kan handig zijn als je vaak ’s nachts op de computer zit of vooral op die tijdstippen apparaten zoals de afwasmachine en wasmachine laat draaien. Het grote nadeel hieraan is wel dat je tijdens de piekuren, overdag tussen 7:00 en 21:00, een beetje meer betaald dan bij een enkeltarief. Denk goed na over je schema voordat je hierover een beslissing maakt. Het verschil in de kosten gaat exponentieel omhoog des te meer mensen er in jouw huishouden leven. Hoe meer mensen, hoe effectiever een dubbeltarief kan zijn.

Overstappen

Als je een dubbele meter hebt krijg je automatisch een dubbeltarief. Als je er nu toch uit bent dat een enkeltarief voor jou voordeliger is, kun je overwegen om over te stappen. Dit moet je bij de leverancier aangeven en een wisselverzoek indienen. De leverancier is niet verplicht om enkeltarief af te rekenen als je een dubbele meter thuis heeft. Als dit gebeurt, overweeg dan om over te stappen naar een andere leverancier die dit wel mogelijk maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *