Het belang van duurzame bouwmaterialen

Het belang van duurzame bouwmaterialen

Door een groeiende wereldbevolking stijgt de vraag naar meer grondstoffen elke dag, maar het aanbod is al jarenlang hetzelfde. Het wordt steeds lastiger en milieuonvriendelijker om deze winning en productie van bouwmaterialen voort te zetten.  Het wordt daarom steeds noodzakelijker om na te denken over duurzame materialen.

Cascadeprincipe

Het cascadeprincipe is een vorm van recycling. Het gaat er van uit dat grondstoffen en bouwmaterialen op een bepaalde plek beginnen en op een bepaalde plek eindigen, en allerlei tussenstappen maken, op volgorde van waarde. Een voorbeeld: Een boom word gekapt en omgevormd tot een balk. Deze wordt gebruikt als ondersteuning van een vloer. Jaren verder word deze balk weer uit het huis gehaald, opgeschaafd en als kleinere ondersteuning van weer een andere vloer gebruikt. Weer jaren later word de balk gemalen tot zaagsel, waarna het samengeperst wordt tot een houtvezelplaat. Deze kan nu functioneren als bijvoorbeeld een plint. Deze plinten kunnen later omgezet worden in isolatiemateriaal, wat weer gebruikt kan worden om energie te genereren door bijvoorbeeld verbranding. Zo heb je met één boom een flink aantal toepassingen kunnen bereiken, zonder voor elke stap weer een nieuwe te kappen.

Pas de behoefte aan op het materiaal

Soms zijn de behoeften van een bouwproject onrealistisch en onnodig. Dit zorgt voor een systematische verspilling van materialen. Bijvoorbeeld bij een groot bedrijf die een nieuw pand zoekt wordt vaak eerst gezocht naar een nieuwe vesting of bouwen iets nieuws, en pas daarna wordt het bedrijf zelf bekeken op organisatorisch niveau. Dan kan er besloten worden om te krimpen of juist te groeien, of een bepaalde branche uit te breiden. Er zal dan relatief snel na de bouw/aankoop van een pand alweer verdere aanpassingen of aanbouw toegepast moeten worden. Er is dan dubbel werk en dubbel materiaal dat gebruikt word.

Extra tip: In de logistieke sector is er veel dynamiek zichtbaar, goederen die vervoert worden en opgeslagen staan. Om dit veilig uit te kunnen voeren wordt er gebruikt gemaakt van houten pallets. Aangezien ze stevig zijn en prima buiten kunnen staan, biedt dit vele pluspunten. Als transport eenheid zul je ze dan ook vaak terug zien. Houten pallets kopen koop je in grote hoeveelheden waardoor je ze het best kan verplaatsen met een vorkheftruck of een pompwagen. Om goederen dus beter op te slaan en te vervoeren kan je het best gebruik maken van pallets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *