Gebruik je boerenverstand

Gebruik je boerenverstand

Dat het ondernemerschap gepaard gaat met risico’s nemen, weet iedereen. Het is de reden dat niet iedereen er geschikt voor is. Je moet winst zien te maken, opdrachten werven, personeel betalen en zorgen dat je aan alle wettelijke eisen voldoet. Er zijn mensen die bij het horen van dit soort dingen een positieve adrenalinestoot ervaren en zin hebben aan te pakken. Maar er zijn er ook die er liever van onder de dekens duiken. Als je de verantwoordelijkheden aankan, is er natuurlijk ook niets mooiers dan je eigen bedrijf opzetten en deze goed te zien draaien en groeien. Dat is een prestatie waar velen alleen maar veel bewondering voor kunnen hebben. Als je onderneming goed draait, krijg je waarschijnlijk vaak allerlei dingen aangeboden. Bedrijven die graag met je willen samenwerken en hopen dat je bij hen je materieel afneemt. Je hebt natuurlijk alleen interesse voor de aanbiedingen die voor jou voordelig zijn. Alle andere dingen leiden je af van je dagelijkse bezigheden, dus daar besteed je geen tijd aan. Dat is een voorbeeld van het gebruiken van je boerenverstand. Erg van belang als je je eigen bedrijf runt. Daarom in deze blog wat tips die gebaseerd zijn op het oude vertrouwde boerenverstand!

Je plan volgen

Heb je met veel zorg je bedrijfsplan en een financieel plan opgesteld? Houd je daar dan zo veel mogelijk aan en laat je niet afleiden door ongevraagde adviezen. Er zijn genoeg professionals en mensen die het misschien goed bedoelen, maar het altijd beter weten en uit zichzelf met allerlei adviezen komen. Het is jouw bedrijf, jouw koers en jouw beslissing. Daar zullen ze het mee moeten doen. Verder hoef je daar geen aandacht aan te besteden. Jij bent immers degene die je bedrijf het beste kent. Dat brengt me bij de tweede boerenverstand-tip. Naast vooral op je eigen plan en boerenverstand te vertrouwen, is elk mens er natuurlijk wel bij gebaat een paar mensen in je omgeving te hebben met wie je af en toe kan sparren en/of bij wie je verhaal even kwijt kan als het tegenzit. Van een aantal mensen zal je door ervaring weten dat je op hen kan bouwen. Zij hebben het beste met je voor. Leg je oor te luister als je hun mening van belang vindt.

Tweedehands

Dan een paar tips voor als je twijfelt over bepaalde investeringen in materieel. De veiligste oplossing is door eerst vast te stellen wat je daadwerkelijk nodig hebt. Alles wat voorlopig geen urgentie heeft, kan je een later moment nog eens overwegen. Heb je het materieel echt nodig, vraag je dan af of leasen of huren wellicht een interessante optie is. Wanneer je beter over kan gaan tot aanschaf, is tweedehands een serieuze optie. Het kan je veel geld besparen ten opzichte van de aanschaf van nieuw materieel. Moet je bijvoorbeeld een vrachtwagen kopen, is dat natuurlijk een behoorlijke investering. Er zijn hele goede tweedehands opties voor allerlei verschillende soorten vrachtwagens. Ik hoop dat deze tips je weer doen beseffen dat je boerenverstand je heel ver kan brengen!