Goedkoop en CO2-neutraal stoken

Goedkoop en CO2-neutraal stoken

De laatste jaren komen er steeds weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie opwekken en gas vervangen. Een alternatief is het gebruik van een pelletkachel. Deze manier van stoken geeft een gezellige sfeer, maar heeft natuurlijk veel meer te bieden. Het product is namelijk erg mild voor het milieu. Je kunt er CO2 neutraal mee stoken. Zelfs een huis dat slecht is geïsoleerd, kan eenvoudig en goedkoop worden verwarmd. Ook is het een goedkoper alternatief dan de centrale verwarming. Je hebt de investering van de kachel in slechts één jaar al terugverdiend. Daarna kun je elk jaar weer genieten van een grote besparing. Allemaal redenen om eens te kijken naar wat deze manier van stoken jou kan bieden.

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets gaan in een speciale pelletkachel. Door de verbranding die ontstaat kun je jouw huis verwarmen, maar bijvoorbeeld ook jezelf van warm water voorzien. De houtpellets bestaan uit op elkaar geperst afvalhout en zien er uit als houtkorrels. De pelletkachel ziet eruit als een gewone kachel, maar schijn bedriegt. De kachel werkt automatisch en heeft een veel korter afvoerkanaal dan de reguliere kachels. Daarnaast is de verbranding zodanig schoon, dat er geen stank ontstaat. Er zijn twee verschillende versies van de pelletkachel. De eerste verwarmt de lucht en de tweede heeft ook een cv-aansluiting. De tweede versie geeft daarmee wat meer mogelijkheden, zoals het eerder genoemde water verwarmen.

Duurzaamheid

Dat de pelletkachels duurzaam zijn, is een groot voordeel. De pelletkachel stoot maar liefst tien keer minder CO2 uit dan een centrale verwarming. Dat is een enorme besparing. De uitstoot van de kachels is CO2-neutraal. Dit betekent dat de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten, weer kan worden opgenomen door bomen. Daarnaast bestaan de pellets uit afvalhout. Er worden dus geen extra bomen voor gekapt en er zijn geen andere grondstoffen nodig. Hierdoor wordt het milieu aanzienlijk ontlast. Dat is, zeker in deze tijd, een belangrijk voordeel.

Automatisch geregeld

De pelletkachel kan heel veel zelf regelen. Het is dus niet moeilijk om hier gebruik van te maken. Je stelt de kachel gewoon in en deze doet wat jij wilt. Dit kun je regelen via een display, afstandsbediening en soms ook via de kamerthermostaat. Bij sommige versies kun je zelf met een smsje regelen dat de kachel aangaat. Je hoeft alleen te zorgen dat er genoeg pellets in het reservoir zitten. Vervolgens worden de pellets automatisch gedoseerd en naar de verbrandingsplek gebracht.

Verschillende keuzes in pellets

Wanneer je een pelletkachel wilt aanschaffen, is het belangrijk om ook te denken aan de houtpellets die je gaat kopen. Er zijn veel verschillende houtsoorten, waardoor er dus ook verschillend afvalhout is. Hiervan worden vervolgens de houtkorrels gemaakt. Er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen zachthout en hardhout. Zachthout heeft een langere tijd nodig om te branden, maar zorgt vervolgens wel voor een geleidelijke verspreiding van de warmte. Hardhout brand snel, maar ook kort. Daarnaast is deze houtsoort vaak ook goedkoper. Het is fijn om hierin een eigen keuze te kunnen maken, afgestemd op wat voor jou handig is. Wat je ook kiest, het is belangrijk om jezelf goed te laten informeren over het percentage van vocht dat het hout bevat. Dit bepaald onder andere de hoeveelheid as en CO2. Een percentage van tien procent is ideaal en zorgt voor de minste CO2-uitstoot. Zo zorg jij voor een optimale besparing voor zowel jouzelf als het milieu.