Verwarmingssystemen waarbij je hele huis vol staat met radiatoren? Ouderwets! Anno 2018 kan dat natuurlijk veel mooier en makkelijker! Niet zo vreemd dus dat steeds meer huizen tegenwoordig zijn uitgerust met vloerverwarming. Dit type verwarming is onzichtbaar in je huis en biedt nog verschillende andere voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Benieuwd wat vloerverwarming precies is? Dit is wat je over het onderwerp moet weten!
Vloerverwarming kan als hoofd- of bijverwarming dienen
Wanneer je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming, betekent dit dat je in jouw huis geen gebruik maakt van andere verwarmingssystemen. Kies je ervoor de vloerverwarming als bijverwarming te laten dienen, dan heb je in huis juist nog wel radiatoren die ook zorgen voor warmte in jouw huis. Wanneer je vindt dat traditionele verwarmingssystemen voordelen hebben waar je niet zonder kan, kun je er dus voor kiezen om je huis gedeeltelijk te laten verwarmen via de vloer. Bepaalde ruimtes in huis kunnen dan gewoon verwarmd blijven middels radiatoren!
Bij het installeren kun je kiezen voor droogbouw of natbouw
Wil je vloerverwarming aanleggen? Er zijn twee manieren waarop dit kan: droogbouw of natbouw. De meest voorkomende manier, is het natbouw systeem. Hierbij worden de buizen van de vloerverwarming in het cement van de vloer verwerkt. Dit betekent wel dat bij deze methode een ‘’afwerkvloer’’ nodig is. Kies je voor droogbouw, dan komen de buizen op je vloer te liggen in plaats van erin. Bovenop de verwarmingsbuizen komt een laag aluminium lamellen, waarop vervolgens direct de vloer kan worden geplaatst.
Vloerverwarming betekent besparen op je energierekening
Een belangrijke reden om te kiezen voor vloerverwarming, is dat je met dit type verwarming flink kunt besparen op je energiekosten. Als je jouw traditionele verwarmingssysteem vervangt voor vloerverwarming, kun je de thermostaat gemiddeld zo’n 2 – 3 graden lager zetten. Omdat de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid, voelt dit erg aangenaam en hoef je de temperatuur dus minder hoog in te stellen. Omdat dit het geval is, zul je uiteindelijk merken dat je stookkosten terug worden gedrongen. De Consumentenbond berekende dat je tot wel 15 procent kan besparen op je jaarlijkse energierekening als je vloerverwarming laat leggen!