Moet ik kiezen voor keramische of natuursteen tegels?

Moet ik kiezen voor keramische of natuursteen tegels?

Ben je van plan om een nieuwe vloer te gaan aanschaffen voor je woning? Tegels zijn één van de populairste typen vloeren. Ze zijn immers gemakkelijk te onderhouden en gaan lang mee. Bovendien ziet een tegelvloer er vaak fraai uit. Maar welk materiaal tegels is voor jou nou de meest geschikte keuze? Is dat natuursteen of keramiek? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van beide soorten naast elkaar.

De unieke uitstraling van natuursteen

Natuursteen is niet voor niets een erg geliefd materiaal voor vloertegels. Natuursteen is een verzamelnaam voor verschillende soorten stenen, zoals hardsteen, leisteen, graniet en marmer. Deze soorten worden rechtstreeks in de natuur gewonnen en vervolgens in fabrieken bewerkt. Vanwege de manier van produceren hebben natuursteen tegels een prachtige natuurlijke uitstraling. Bovendien is geen enkele steen hetzelfde waardoor elke vloer uniek is.

Praktisch onverwoestbaar

Natuursteen tegels hebben nog een aantal andere eigenschappen die hun populariteit verklaren. Zo zijn ze praktisch onverwoestbaar en gaan ze een stuk langer mee dan de gemiddelde mens. En mocht een steen toch beschadigd raken, dan is dat helemaal niet zo erg, omdat het alleen maar bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling.

Qua onderhoud moet je met natuursteen voorzichtig zijn. Zuren en chemicaliën zijn namelijk funest voor de tegels. Maar onderhoud je ze goed, dan worden ze met de jaren eigenlijk alleen maar mooier.

Keramische tegels


Het populairste alternatief voor natuursteen zijn keramische tegels.  Deze bestaan uit aarde en klei dat onder hoge temperatuur wordt gebakken tot tegels. Voorbeelden zijn terracotta, faience en grestegels. Een groot verschil tussen natuursteen en keramische tegels is dat laatstgenoemden een minder unieke uitstraling hebben. Doordat ze in massa geproduceerd worden zie je altijd wel wat repetitie terug in keramische vloeren. Maar aan de andere kant zijn er tegenwoordig ook exemplaren verkrijgbaar die nauwelijks meer van natuursteen te onderscheiden zijn.

Duurzaam materiaal

Een groot voordeel van keramische tegels is hun duurzaamheid. Ze blijven lang mooi omdat vuil er niet in kan trekken. Aan de andere kant heb je wel een probleem als je er iets hards op laat vallen. Krassen vallen namelijk meer op omdat de onderliggende klei dan gauw zichtbaar wordt.

Ten opzichte van natuursteen zijn keramische tegels veel geschikter voor toepassingen rondom je woning, zoals je terras. Ze zijn over het algemeen namelijk een stuk kleurvaster. Daarnaast zijn keramische tegelvloeren een stuk makkelijker te leggen dan die van natuursteen, waar je vaak wel een specialist voor nodig hebt.

Koude voeten

Een nadeel is wel dat keramische tegels meestal kouder aanvoelen dan natuursteen. Natuursteen produceert namelijk een natuurlijke warmte, terwijl keramiek je voeten zonder vloerverwarming moeilijk op temperatuur houdt.

Advies van een specialist

Zoals je ziet hebben beide soorten tegels hun voor- en nadelen. Kom je er echt niet uit? Vraag dan advies aan een specialist, zoals Tegelcentrum Siddeburen. Op die manier weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.

One thought on “Moet ik kiezen voor keramische of natuursteen tegels?

  1. Aangezien wij zelf aan het bouwen zijn, lees ik elk artikel over duurzaam bouwen met veel interesse. Het is opzienbarend waar je allemaal tegenaan loopt wanneer je de duurzaamheid in het oog wilt houden. Ik overweeg voor de vloer natuursteen. Je artikel heeft mij in deze keuze bevestigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *