Het afsluiten van een inboedelverzekering: Waar moet je op letten?

Het afsluiten van een inboedelverzekering: Waar moet je op letten?

Als je voor het eerst een huis koopt of huurt, heb je veel te doen. Als je eerder een huis hebt gekocht of gehuurd, dan weet je er al een beetje over. U moet van alles geregeld worden met een makelaar, de verhuurder, hypotheek en er zijn diverse verzekeringen die u moet of kunt afsluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met een inboedelverzekering?

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, u hoeft geen inboedelverzekering af te sluiten. Wel is het verstandig om deze verzekering af te sluiten, want met deze verzekering verzekert u al uw inboedel. En de inboedel is waarschijnlijk veel waard. Deze waarde is belangrijk als je een opstalverzekering gaat afsluiten.

Wat valt onder de inboedel?

Met een inboedelverzekering zorg je ervoor dat u een bepaald bedrag kunt ontvangen als de inboedel om specifieke redenen beschadigd raakt. De inboedel bevat alles wat u kunt verplaatsen in, aan en op jouw terrein en woning. Denk aan banken, tafels, kasten en dergelijken. Er zijn ook zaken die in het ene geval onder een inboedelverzekering en in het andere geval onder een opstalverzekering vallen. Dit is het geval bij de vloer. Zit het vast aan de ondervloer en zal het beschadigen als je het eraf haalt? Dan valt de vloer onder de opstalverzekering. Als het mogelijk is om de vloer mee te nemen, dan is de vloer gedekt door een inboedelverzekering. Hetzelfde kan gezegd worden voor trappenhuizen, keukens en open haarden.

Voorkom over- en onderverzekering

Als je net op jezelf bent gaan wonen, dan heb je misschien veel nieuwe dingen voor je huis gekocht. De waarde van de inboedel kan dan hoger zijn dan een jaar later, wanneer de spullen minder waarde hebben. Of je hebt net gerenoveerd en waardevolle spullen in je woning geplaatst waardoor de waarde van de inboedel is gestegen. Om deze reden is het belangrijk om de waarde van de inhoud van tijd tot tijd te evalueren, bijvoorbeeld elk jaar. Anders kan het gebeuren dat u niet genoeg of te veel verzekerd bent. Onderverzekerd is zonde als u een beroep moet doen op de inboedelverzekering. U krijgt dan alleen vergoed voor het bedrag dat u als waarde heeft opgegeven, of een deel daarvan.