Het geheim van een goed brandende open haard

Het geheim van een goed brandende open haard

Met je open haard thuis wordt het in de winter een gezellige plek. Het favoriete moment dat de winter meebrengt, is onder andere tijd doorbrengen naast een warme en gezellige open haard. Zo’n romantische aantrekkingskracht is meer dan knuffelen rond een gloeiend vuur. Het betekent dat je thuis kunt ontspannen na een lange dag werken. Het is echter niet zo rustgevend als je het vuur niet brandende krijgt. Wat is nu het geheim van een goed brandende open haard?

1. Zorg ervoor dat je schoorsteen schoon en vrij van verstoppingen is.

Neem de tijd om de open haard grondig te vegen in het geval van verstopping door dierennesten en oude bladeren. Verstoppingen kunnen resulteren in een met rook gevuld huis. Een goede schoorsteenkap zal voorkomen dat je schoorsteen snel vuil wordt en bovendien bevordert het de trek, zodat je vuur makkelijker brandt.

2. Open vervolgens de klep, anders gaat alle warmte het huis uit.

Als het niet eerder is geopend, kun je het hele huis met rook vullen. Zorg er dus voor dat je de demper helemaal opent als je wilt voorkomen dat je de rook inademt. Zorg voor droog hout om het vuur makkelijk aan te krijgen en overmatige rookvorming te voorkomen.

3. Probeer het rookkanaal te vullen 

Als je schoorsteen aan de buitenkant van je huis is gebouwd, is het schoorsteenkanaal waarschijnlijk koud. Wanneer je de klep opent, zal de koude lucht in de schoorsteen wegzinken en je warme huis binnenkomen. Als je probeert een vuurtje aan te steken tijdens deze luchtafvoer, krijg je rook in huis in plaats van de schoorsteen in. Warm het rookkanaal op door een rol kranten aan te steken en deze een paar minuten in de klepopening te houden. Als je een open haard hebt met een gaspijp om je houtverbranding aan te vullen, zet dan het gas aan en steek de waakvlam aan zonder hout in de open haard. Dan kun je je open haard starten.

4. Het is raadzaam om een asbed te maken

Dit zorgt voor meer warmte in je open haard en helpt bij het isoleren van de open haard. De manier om dit te bereiken is door de as van je buitengrill te halen en in je open haard te plaatsen om het asbed te bouwen. Gematigde as gebruiken is beter. Zorg ervoor dat je de as van tijd tot tijd uit je open haard haalt.