Hier moet je rekening mee houden als je gaat werken als timmerman

Hier moet je rekening mee houden als je gaat werken als timmerman

Ben jij van plan te solliciteren op die vacature timmerman om aan de slag te gaan in de bouw? Leuk dat je wat gevonden hebt! De bouw is een sector die zich altijd aan het ontwikkelen is, dus er zijn genoeg bouw vacatures te vinden. Hieronder staat voor jou een klein overzicht van wat je precies kan verwachten wanneer je aan de slag gaat als timmerman!

Functies

Zoals binnen elk bedrijf, zijn er verschillende functies met betrekking tot het timmerman beroep. Ben jij bezig met je niveau 1 opleiding? Dan ga je aan de slag als timmerman 1 en vervul je voornamelijk assisterende werkzaamheden. Op het moment dat je je niveau 2 opleiding afgerond hebt, mag je werken als timmerman 2 en jezelf een echte timmerman noemen. In deze functie ga je zelfstandig aan de slag met opdrachten. Je kan er ook nog voor kiezen om door te studeren en aan de slag te gaan als allround timmerman of voorman van een project.

Risico’s

Zoals je waarschijnlijk al weet, zitten er bepaalde risico’s aan het bouwvak. Ook als timmerman moet je met een aantal dingen rekening houden. Werken als timmerman is zware fysieke arbeid. Als je niet goed let op bepaalde maatregelen kan je lichaam overbelast raken. Daarnaast werk je met zware materialen, op hoogtes en onstuimig terrein. Om ongelukken te voorkomen zijn er bepaalde regels die gelden op een bouwterrein.

VCA certificaat

Naast het feit dat er algemeen bekende regels gelden op het bouwterrein, zijn er werkgevers die graag bewijs willen zien dat jij hiervan op de hoogte bent. Dit kan jij aantonen met een VCA certificaat. VCA is een programma waar jij alles leert over de veiligheidsvoorschriften die er gelden en hoe je veilig en milieubewust kan werken. Het is niet wettelijk verplicht om in bezit te zijn van dit certificaat, maar zowel jij als je werkgever hebben er baat bij.