Alle feiten over de molenaarstrap

Alle feiten over de molenaarstrap

Ben jij van plan om een molenaarstrap aan te schaffen of ben je benieuwd wat een molenaarstrap is? Na het lezen van deze blog ben jij een echte kenner!

De oorsprong

De naam van deze trap zegt het eigenlijk al. De molenaarstrap werd vroeger gebruikt om in de molen naar boven te klimmen.

Kenmerken van de molenaarstrap

Omdat een molen van binnen niet heel groot is en er wel gewerkt moest worden, moest de trap niet te veel ruimte innemen op de grond. Daarom is een van de belangrijkste kenmerken van de molenaarstap dat deze vrij steil is. Gemiddeld heeft een molenaarstrap een hellingshoek tussen de 50 en 70 graden.

Doordat de trap steil is, overlappen de treden elkaar gedeeltelijk. Om ervoor te zorgen dat je niet met je voet achter de volgende trede blijft hangen zijn de treden van de molenaarstrap niet zo diep. Gemiddeld zijn de treden 10 tot maximaal 20 cm diep.

Dit zorgt voor een aantrede van gemiddeld 15 cm. De aantrede is de afstand van de voorkant van trede tot voorkant van de volgende trede. Dit is eigenlijk het deel dat je hebt om te lopen. Uiteraard kan dit per trap nog wel verschillen.

De optrede is gemiddeld 20 cm. Dit is de afstand tussen de bovenkant van de trede tot de bovenkant van de volgende trede.

De molenaarstrap is altijd een open trap. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze zelf dicht te maken.

Houtsoorten

De molenaarstrap wordt, net als de meeste andere trappen, in verschillende houtsoorten geleverd. De meest voorkomende zijn vuren/dennen, beuken en eiken. Vuren/dennen is de meest zachte houtsoort en gaat het minst lang mee. Beuken is een hardhout en gaat dus langer mee. En eiken is hierin het meest stevig en gaat dus ook het langste mee.

Een bouwpakkettrap

De molenaarstrap is een hele eenvoudige trap. Deze kun je in principe goed zelf maken. Echter als je hem koopt als bouwpakkettrap hoef je hem alleen nog in elkaar te zetten. Dit scheelt je een hoop werk en je bent een stuk sneller klaar. Monteren, behandelen en klimmen maar!