Tegen 2050 zouden we volledig van fossiele brandstof en gas moeten af zijn. Nooit meer gaspitten schoonmaken dus! Er is zelfs een vaak gehoorde visie die stelt dat verwarmen in de toekomst misschien helemaal niet meer nodig zal zijn. Hoe kan dit dan vraag je je af? Moeten we misschien allemaal het beste elektrische deken gaan gebruiken? Nee hoor, dankzij uitstekende isolatie en ventilatie wordt de nood aan verwarmen inderdaad steeds kleiner. Deze visie houdt echter geen rekening met de wens om zoveel mogelijk oude woningen te renoveren. Hierbij zal er nog altijd nood zijn aan verwarming.
Slimme thermostaten en woningen
In de toekomst zullen woningen in de eerste plaats “slimmer” worden. Dankzij de ontwikkelingen op het vlak van digitalisatie en Internet of Things (IoT), zal je woning zelf kunnen bepalen wanneer en hoe te verwarmen volgens jouw comfortwensen. Slimme thermostaten kunnen tegenwoordig al zelflerend worden ingezet. Zo kunnen ze je gewoontes en behoeftes leren kennen en erop inspelen. Deze technologie zal zich in de toekomst verder ontwikkelen door connectie met andere slimme systemen in de woning. Zo zal de thermostaat ook kunnen weten of er een raam open staat, of er zonlicht binnenvalt en de woning op die manier opgewarmd wordt.
Warmtenetten
In België en Nederland zijn vooral centrale verwarmingssystemen per woning goed geïntegreerd, maar verwacht wordt in de toekomst een evolutie te zien in de richting van warmtenetten. Dit zijn netwerken die vanop een centrale plaats de warmte verspreiden in individuele woningen.
Hierbij kan gebruik gemaakt worden gemaakt van duurzame energie, door de restwarmte van bijvoorbeeld datacenters of elektriciteitscentrales te gebruiken. Dit betekent echter niet dat je de verwarming op dezelfde temperatuur moet instellen als je buurman. Deze nieuwe systemen laten namelijk toe om de verwarmingsbehoefte per woning in te stellen.
Luchtwarmtepomp
Dit systeem onttrekt warmte aan de omgevingslucht. Het rendement is lager dan met grondwarmtepomp, maar goedkoper in de aanschaf. Er zijn twee opties: de warme lucht wordt via convectoren in huis geblazen, of er wordt warm water mee geproduceerd dat in het buizencircuit loopt zoals veel mensen dat hebben bij centrale verwarming. Eigenlijk werkt dit systeem zoals een omgekeerde diepvries of een koelkast, deze apparaten onttrekken immers de warmte aan de binnenkant van de kast.
Grondwarmtepomp
Een warmtepomp met grondwarmte is efficiënter, dan een luchtwarmtepomp. Per eenheid elektriciteit is de opbrengst 3,5 tot 4,5 in warmte, terwijl dat voor een luchtwarmtepomp 2,5 tot 3 bedraagt. Maar aan zo’n warmtepomp zijn er wel nadelen. Het systeem is nog altijd relatief duur, en je moet er uiteraard de ruimte voor hebben. Bovendien is dit enkel nuttig als je woning goed geïsoleerd is, want anders moet het water in de radiatoren veel te warm gemaakt worden om je woning warm te krijgen. En er is nog altijd de elektriciteitsfactuur die aan zo’n warmtepomp hangt. Ook is het belangrijk de ondergrond te checken, want het kan niet zomaar overal.
Lage temperatuur
De laatste decennia zien we een tendens richting lage temperatuur verwarmingssystemen zoals vloerverwarming. Deze systemen hebben meer tijd nodig om op te warmen dan systemen op hoge temperatuur (zoals klassieke radiatoren), maar ze zijn veel energiezuiniger. Door de langere opwarmtijd is het belangrijk om de verwarmingsbehoeften van de gebruikers op voorhand in te stellen en rekening te houden met de buitentemperatuur door middel van een buitenvoeler. Hierbij kunnen slimme thermostaten een belangrijke rol spelen.