Hoe kun je duurzaam bouwen?

Hoe kun je duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen heeft niet alleen betrekking op de materialen waarmee we bouwen, maar ook de manier hoe we bouwen. Duurzaam bouwen gaat van het beton dat toegepast wordt voor de constructies tot de werkschoenen die de bouwvakker aan heeft. De juiste werkschoenen voor een bouwvakker is van essentieel belang. Het gaat hier om de levensduur van de schoen, zowel als de levensduur van de werknemer die op de schoenen staat. Op werkschoen.nl zijn de geschikte schoenen te vinden voor een duurzaam bouwproces van de werknemer.

Materialen

Bij duurzaam bouwen is veel aandacht voor de gebruikte materialen. Duurzaamheid is een breed begrip en er zijn verschillende manieren waarop een materiaal duurzaam kan zijn. Materialen met een lange levensduur gaan lang mee, waardoor er minder nieuwe producten gemaakt hoeven te worden binnen een kort tijdsbestek. Naast de levensduur kan er gekeken worden naar de mogelijkheden voor hergebruik of recycling van het product. Als een product recyclebaar is, of nog beter, herbruikbaar, wordt dit ook gezien als een duurzaam materiaal. Een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het productieproces van het materiaal. Wordt het gemaakt van hernieuwbare grondstoffen? Hoeveel CO² wordt er uitgestoten tijdens het productieproces in de fabriek? Dit zijn zaken om over na te denken bij de aanschaf van duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld werkschoenen.

Keurmerken en certificeringen

Binnen duurzaamheid zijn er verschillende criteria waaraan gekeken kan worden. Bij het kopen van werkschoenen is de kwaliteit en levensduur van groot belang. Schoenen die bestand zijn tegen zware omstandigheden en langdurig gebruikt kunnen worden, zijn de ideale oplossing in de bouwsector. Milieuvriendelijke producten zijn voorzien van keurmerken en certificeringen. Het EU Ecolabel, Cradle to Cradle en Bluesign zijn voorbeelden van certificeringen die aangeven dat het product voldoet aan strenge duurzaamheidscriteria.

Bewustwording

Om groenere keuzes te maken en ons meer bewust te worden van duurzaamheid is het belangrijk om bewustwording te bevorderen. Werkgevers en werknemers halen vele voordelen uit het bouwen op een duurzame manier. Duurzaam bouwen is het bundelen van milieuvriendelijke oplossingen om de bouwsector te bevorderen en een milieuvriendelijke toekomst te creëren voor de planeet.