Huis verduurzamen, maar hoe financier je dit?

Huis verduurzamen, maar hoe financier je dit?

Door de torenhoge energieprijzen zijn veel mensen genoodzaakt om flink te verduurzamen dit jaar. Ook de overheid probeert dit aan alle kanten te stimuleren. Zeker bij oudere woningen valt er veel te behalen. Toch is dit niet zo gemakkelijk als het klinkt. Ondanks alle voordelen is er namelijk één probleem: het verduurzamen van een woning kan flink wat geld kosten. Dus hoe financier je dit?

Subsidie aanvragen

De overheid hecht momenteel veel waarde aan het verduurzamen van woningen. Zo proberen ze mensen met een laag inkomen en woonachtig in oude woningen zoveel mogelijk tegemoet te komen. Op dit moment zijn er dan ook verschillende subsidiemogelijkheden. Vraag bij jouw gemeente na wat er mogelijk is. Dit zal een hoop geld schelen en de investering een stuk aantrekkelijker maken.

Bedenk ook dat je op de lange termijn veel profijt zult hebben van de verduurzamende maatregelen. Niet alleen stijgt het wooncomfort, maar zal je ook flink gaan besparen op de maandelijkse energiekosten. Daarnaast stijgt ook de waarde van het huis als het energielabel groener wordt.

Geld lenen

Omdat het een investering betreft, is ook geld lenen een heel goed idee. Geld lenen voor een verbouwing kan via verschillende leenvormen. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening is een goed idee als je van tevoren precies wil weten waar je aan toe bent. Bij deze lening spreek je precies af wat je wil lenen, hoe lang de aflossing zal duren en hoeveel rente er uiteindelijk betaald wordt. Op die manier kunnen er geen ongewenste verrassingen ontstaan. Een goede keuze wanneer je eenmalig een groot bedrag nodig hebt. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp.

Een doorlopend krediet is wat flexibeler. Hierbij spreek je met de kredietverstrekker enkel het limiet af en bepaal je zelf hoe snel je deze aflost. Bovendien mag je gedurende de eerste periode ook weer tussentijds eerder afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Die flexibiliteit kan handig zijn als je niet precies weet hoeveel de verbouwing gaat kosten. Dit betekent wel dat je heel zuinig met het geld om moet gaan. Als je van jezelf weet dat je dit te snel als gewoon geld en geen lening gaat beschouwen, dan is een doorlopend krediet wellicht geen goed idee.

Leasen

Wist je dat het ook mogelijk is om zonnepanelen of een warmtepomp te leasen? Dit is handig wanneer je niet in één keer een grote som wil neerleggen. Leasen is een vorm van lenen waarbij je het apparaat al mag gebruiken voordat deze volledig afbetaald is. Je betaalt een vast bedrag per maand. Enige nadeel is dat je hiermee nooit de eigenaar zult worden. Soms is het ook mogelijk om op afbetaling te kopen. In dat geval betaal je maandelijks een bedrag aan aflossing en rente en zal het apparaat uiteindelijk wel van jou worden.