Isoleren met PIR: duurzaam en voordelig

Isoleren met PIR: duurzaam en voordelig

Wil je jouw huis of een ander bouwwerk gaan isoleren? PIR isolatie zou wel eens de oplossing voor je kunnen zijn. De hoge isolerende waarde en het duurzame materiaal levert je vele voordelen op. Door de hoge isolatiewaarde houd je meer warmte binnenshuis, wat je ook zult merken in de portemonnee. PIR wordt vaak toegepast als dak- vloer- muur en kruipruimte isolatie. Ze zijn gemakkelijk te plaatsen en erg eenvoudig te bewerken. 

Hoe wordt PIR gefabriceerd? 

PUR is de voorloper van PIR. PUR bestaat onder andere uit polyether-polyoldoor. Door deze stof te vervangen door polyester-polyol is de isolatiewaarde gaan stijgen van deze platen. PIR staat tegenwoordig voor polyisocyanuraat. Hierdoor is PIR ontstaan.

PIR is kunststofschuim wat geproduceerd is via een chemisch proces. In feite is PIR hard schuim wat tussen twee platen is geperst. Door deze platen machinaal nog verder te verhitten is de hardheid van het materiaal ook gaan toenemen. Door de extreme verhitting van PIR is de druksterkte van de plaat erg hoog, waardoor de platen een hoge drukbestendigheid hebben verkregen. Dankzij deze eigenschappen krimpt of vervormt PIR niet waardoor het jaren mee kan gaan. 

Vaak zijn PIR Isolatieplaten voorzien van een aluminium vliesje. Daarnaast hebben PIR platen vaak een tand- en groefsysteem, waardoor ze optimaal op elkaar aansluiten en eenvoudig te verwerken zijn. 

Waarom zou je kiezen voor PIR isolatie? 

Zoals vermeld presteert PIR isolatie momenteel het beste wat betreft isolatiewaardes. Daarnaast wordt PIR ook vaak bewierookt door z’n brandveiligheid. Met PIR heb je minder isolatiemateriaal nodig om dezelfde isolatiewaarde te bereiken, in vergelijking met andere isolatiematerialen, zoals XPS of EPS. Allereerst is het voordelig en ten tweede kosten-efficiënt. Bovendien zal er ook meer ruimte in je woning overblijven. 

PIR isolatie scoort een Brandklasse B op de Europese Brandclassificatie ladder. Brandklasse B houdt in dat het heel moeilijk brandbaar is en nauwelijks een bijdrage levert aan een woedende brand. 

PIR is erg eenvoudig te bewerken. Met een doorsnee handzaag lukt het je al snel om de platen op maat te maken. PUR schuim maakt het mogelijk om naden en kieren op te vullen, waardoor de platen ook beter aan elkaar blijven hechten. PIR isolatieplaten zijn erg licht in gewicht en daardoor ook nog eens gemakkelijk te verwerken in je constructie.

PIR isolatie: voor iedereen de beste keuze? 

Ben je nog steeds niet overtuigd van de voordelen van PIR isolatie? Sleiderink Bouwmaterialen biedt een breed assortiment PIR isolatie aan. Twijfel je en heb je vragen over de juiste keuze PIR isolatie? Raadpleeg dan een van hun productspecialisten!