Je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen

Voor vrijwel iedereen breekt er een tijd aan dat de beslissing wordt gemaakt om voor het eerst een huis te kopen. Voor de een gebeurt dit al op vrij jonge leeftijd, voor de andere is wat ouder. Voor alle gevallen geldt dat je eerste huis kopen een spannende tijd zal zijn en worden, want na het kopen van je eerste huis ben je er nog niet. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, verbouwen of een nieuwe tuin aanleggen. 

Waar begin je?

Dat er veel moet worden geregeld weet vrijwel iedereen wel, maar waar begint het mee? Natuurlijk, je zal hoogstwaarschijnlijk op een avond Funda rondstruinen op zoek naar leuke optrekjes, maar het begint bij de hypotheek. Voordat je serieus kunt kijken naar je toekomstige huis, moet je eerst weten wat je budget is. Wanneer bekend is hoeveel je kunt financieren, weet je ook welke huizen allemaal binnen handbereik zijn.

Huizenjacht

Er zijn tal van manieren om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Heb je een favoriete buurt? Wellicht kom je een paar huizen tegen als je er doorheen fietst. Je kan dan, als de bewoners niet thuis zijn natuurlijk, even naar binnen gluren en aanvoelen hoe de straat is. Zo heb je direct een beter gevoel bij het huis. Op het internet is het aanbod van websites waar huizen op worden aangeboden enorm. Voordeel hiervan is is dat je kan filteren op prijsklasse. Op die manier heb je direct een goed overzicht van welke huizen te koop staan en binnen je budget passen.

Het is mogelijk om huizen zelfstandig te bezichtigen, maar het is aan te raden dit met een aankoopmakelaar te doen. Een aankoopmakelaar kijkt naar de details en als hij of zij meegaat met een bezichtiging kan hij of zij ook beter advies geven, denk dan aan welk openingsbod het verstandigst is. Een aankoopmakelaar Groningen is een voorbeeld van een makelaar die adviseert en er voor zorgt dat je je droomhuis tegen een marktconforme prijs koopt.

Voorlopig koopcontract

Nadat je samen met je aankoopmakelaar een bod hebt geplaatst is het afwachten wat de andere partij gaat doen. Accepteren ze het bod? Dan is het tijd voor een voorlopig koopcontract. Je hebt dan wettelijk altijd nog 3 dagen om er over na te denken zonder dat je een reden hoeft te geven indien je van het bod af wilt. Nadat je bod is geaccepteerd ga je je hypotheek regelen. Wanneer dit is geregeld ga je naar de notaris en onderteken je de koopovereenkomst. Nu ben je de nieuwe eigenaar van je droomhuis.