Kunststof producten laten maken? 5 redenen om voor spuitgieten te kiezen!

Kunststof producten laten maken? 5 redenen om voor spuitgieten te kiezen!

Spuitgieten is een veelgebruikte techniek voor het maken van kunststof producten en onderdelen. De kunststof wordt in poedervorm of als granulaat aangeleverd en verhit tot het smelt. Vervolgens wordt de gesmolten vloeistof onder hoge druk in een mal gespoten – de zogeheten matrijs. De kunststof stolt door afkoeling, waarna de matrijs kan worden verwijderd. In dit artikel belichten we 5 redenen om voor spuitgieten te kiezen voor het vervaardigen van kunststof producten!

#1. Veel verschillende materialen mogelijk

Een van de belangrijkste voordelen van spuitgieten is het feit dat er verschillende soorten kunststof gebruikt kunnen worden. Hierbij kun je denken aan polypropeen, polystyreen, polyethyleen, polyamide, polyoxymethyleen en (thermoplastisch) elastomeer. Dat biedt de vrijheid om de kunststof te kiezen die over de beste eigenschappen beschikt voor het te vervaardigen onderdeel of product.

#2. Geschikt voor zowel kleine als grote volumes

Het laten maken van matrijzen vergt vanzelfsprekend een investering. Hierdoor zijn veel mensen in de veronderstelling dat spuitgieten alleen rendabel is wanneer het om grote volumes gaat. Maar wanneer je kiest voor een spuitgieter die zelf matrijzen maakt (in plaats van deze elders te laten vervaardigen), kun je de kosten laag houden. In dat geval is spuitgieten ook een uitstekende methode voor kleinere volumes.

#3. Ook voor complexe toepassingen

Spuitgieten wordt op grote schaal gebruikt voor het vervaardigen van kunststof verpakkingen zoals PET-flessen en ijs- en boterbakjes. Maar ook kunststof borden, vuilnisbakken, emmers, speelgoed, (elektronische) behuizingen, computeronderdelen en auto-onderdelen worden vaak gemaakt met deze vormtechniek. De mogelijkheden zijn eindeloos!

#4. Efficiënt productieproces

Bij een spuitgieter die alles in eigen beheer heeft, is het productieproces bijzonder efficiënt; zodra de matrijs eenmaal gemaakt is kunnen er in korte tijd grote aantallen geproduceerd worden. Spuitgieten kost relatief weinig tijd en is daardoor heel betaalbaar. De kostprijs kan nog verder omlaag worden gebracht door kunststof onderdelen zo dun mogelijk te maken. Want hoe dunner een onderdeel is, hoe sneller het afkoelt. De duur van de cyclus kan daardoor beperkt worden tot enkele seconde per onderdeel.

#5. Consistente kwaliteit

Spuitgieten gebeurt machinaal. Dit zorgt voor een nauwkeurig en volledig geoptimaliseerd productieproces met een minimale kans op fouten. De onderdelen zijn allemaal in dezelfde matrijs gemaakt, dus het ene onderdeel vertoont geen verschil ten opzichte van het andere onderdeel. Hierdoor ben je verzekerd van een consistente vorm en kwaliteit.

Wil je kunststof producten laten maken? Neem dan contact op met een specialist op het gebied van spuitgieten voor meer informatie over de mogelijkheden!