Je tuin duurzaam inrichten

Je tuin duurzaam inrichten

Een duurzame tuin geeft je heel wat voldoening. Uit je moestuin haal je kilo’s gezonde groenten, je bloemen staan er fris en gezond bij en je draagt bij tot de vermindering van de afvalberg. Bovendien verminder je je waterrekening door bijvoorbeeld een regenton in je tuin te plaatsten. Redenen genoeg dus om te starten met een duurzame tuin. Wij verzamelden voor jou een aantal ideeën om jouw tuin duurzaam in te richten.

Composteer je keukenafval

Maak je eigen composthoop. Dit is heel eenvoudig. Met een paar gerecupereerde planken maak je een bak waarin je al je keukenafval dumpt. Heel af en toe mag je er wat papier of karton tussen gooien. Regelmatig goed omroeren, vochtig houden en na een paar maanden heb je perfecte voedselrijke grond voor tussen je bloemen en voor je moestuin. Dankzij jouw composthoop heb je minder huisafval en tegelijk gratis plantengrond.

Hergebruik je regenwater

Plaats een regenton in je tuin. Je hebt heel wat mooie regentonnen zodat je tuin decoratief mooi blijft. Je kunt het water gebruiken voor je bloemen en je groenten. Maak je terras schoon met regenwater en was je auto met regenwater. Zelfs om binnen te poetsen is regenwater ideaal. En wist je dat regenwater uitstekend is om je haar te wassen? Het geeft je haar een gezonde glans!

Een duurzaam tuintje: ook in de stad!

Zelfs al heb je maar een klein stadstuintje, toch kun je met een groene stadswoning ook bijdragen tot het milieu. Leg eveneens een composthoop aan. Je gebruikt de grond voor je bloembakken op je terrasje. Heb je potgrond teveel? Deel deze uit aan jeeburen. Het bevordert meteen de contacten met mensen die je misschien niet goed kent. Ook een regenvat hoort in jouw stadstuin! Zelfs op een klein balkon kun je al een regenton kwijt. Er bestaan compacte en zeer decoratieve watertonnen. Gewoon doen! Want ook een stadswoning moet gepoetst worden en je kamerplanten moeten water krijgen.

Ideeën te over

Er zijn nog heel wat andere manieren om je tuin duurzaam in te richten. Denk aan meubelen van gerecupereerd hout, tuinverlichting op zonne-energie of tegels van gerecycleerd materiaal. Alle beetjes helpen om jouw tuin duurzaam in te richten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *