Je tuin verbouwen? 4 handige tips

Je tuin verbouwen? 4 handige tips

Het heerlijke zomerweer komt er weer aan en dan wil je natuurlijk heerlijk van je tuin kunnen genieten. Is jouw tuin niet de ideale plek om tot rust te komen en heeft jouw tuin echt een opknapbeurt nodig? Dan zal dit een stuk makkelijker gaan wanneer je een duidelijk plan voor jezelf opstelt zodat je precies weet wat jouw wensen zijn en wat er allemaal moet gebeuren. Daarom hebben we 4 handige tips voor je uitgewerkt die je kunt volgen als je binnenkort jouw tuin gaat verbouwen.

1.   Maak een moodboard

Heb je al precies voor ogen hoe jouw tuin eruit moet komen te zien? Dan is deze tip misschien niet heel relevant voor jou, maar als je nog niet helemaal weet wat je wilt gaan doen met jouw tuin is het handig om inspiratie op te doen en hier een moodboard van te maken. Heb je bijvoorbeeld ergens op internet een tuin gezien met veranda verlichting? Knip dan wat plaatjes uit van tuinen met veranda verlichting zodat je kunt bekijken wat jij mooi vindt. Tevens kun je in een oogopslag zien of alles bij elkaar past. Het maakt het bovendien ook een stuk gemakkelijker voor degene die de tuinverbouwing gaat uitvoeren.

2.   Denk na over het budget

Je tuin verbouwen is natuurlijk hartstikke leuk, maar de kosten kunnen aardig oplopen als je flink uitpakt. Bepaal daarom eerst wat jouw budget is voordat je keuzes gaat maken wat je allemaal aan je tuin gaat veranderen. Bovendien is het belangrijk om te bepalen of je de verbouwing zelf gaat doen of dat je dit door een hovenier laat doen. Ga je de klus aan iemand uitbesteden? Houd er dan rekening mee dat de werkzaamheden altijd kunnen uitlopen door onverwachte factoren en hiermee ook de kosten zullen oplopen.

3.   Wanneer ga je de tuin verbouwen?

Vaak laten mensen hun tuin verbouwen wanneer het lekkerder weer gaat worden. Het nadeel is dan wel dat hoveniers vaak snel volgeboekt zijn waardoor het kan voorkomen dat je lang moet wachten voor de verbouwing kan gaan beginnen. In de winter heeft het niet heel veel nut om de tuin te gaan verbouwen, omdat de grond dan te hard is. De herfst daarentegen is een prima periode om je tuin te verbouwen. De grond is dan namelijk nog best wel warm en een bijkomend voordeel is ook dat je veel tuinartikelen dan in de uitverkoop kunt kopen.

4.   Tuinverbouwing uitbesteden? Zoek een geschikte hovenier

Als je het budget hebt vastgesteld en je weet precies hoe jouw tuin eruit moet komen te zien, dan is de laatste stap om een goede hovenier te zoeken. Laat je goed informeren en vergelijk verschillende offertes bij verschillende hoveniers aan. Je mag ook best vragen of de hovenier een portfolio heeft om te zien wat voor klussen hij al heeft gedaan.