Jouw huis verduurzamen

Jouw huis verduurzamen

Tegenwoordig zijn heel erg veel mensen bezig met de opwarming van de aarde en hoe je je eigen steentje kan bijdragen aan het voorkomen hiervan. Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om minder vlees te eten en minder auto te rijden. Daarnaast zijn er ook andere dingen die je kan doen, bijvoorbeeld door je huis duurzamer te maken. Ben je benieuwd hoe? Lees dan gauw verder.

Warmtepomp

Iedereen vind het natuurlijk wel fijn om een lekker warm huis te hebben in de winter. Helaas kost dit veel gas en het uitputten van deze grondstoffen is niet goed voor het milieu. Gelukkig is er een manier om dit te doen zonder aardgas te gebruiken. Dit kan door een waterpomp! Door deze elektrische verwarming verklein jij jouw klimaatimpact meteen. Er zijn drie soorten waterpompen:

  • volledig elektrisch: deze pomp zorgt voor de verwarming van je woning en het warme water.
  • hybride waterpomp: deze pomp werkt samen met de cv-ketel, deze springt namelijk bij als het echt koud wordt.
  • ventilatiewarmtepomp: deze pomp haalt de warmte uit de ventilatielucht. 

Een Warmtepomp financieren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door geld te lenen.

Zonnepanelen

Elk huishouden heeft energie nodig om verschillende redenen. Helaas is dit ook niet goed voor het milieu. Gelukkig kan je zelf een soort klein energiebedrijfje worden door zonnepanelen aan te schaffen. Hierdoor is er minder import van energie uit andere delen wat de wereld. Het goede van zonnestroom is dat er geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrijkomen. Daarnaast maken zonnepanelen geen gebruik van andere milieuvriendelijke en duurzame energie, zoals biomassa of water, dus dit wordt niet aangetast of opgebruikt. Ondanks dat er wel CO2 vrijkomt bij de productie ervan, is dit na 2 jaar gebruik van zonnestroom weer gecompenseerd. 

Isolatie

Wanneer u uw huis wel op een milieubewuste manier verwarmd, maar uw huis niet goed isoleert verbruikt u nog steeds te veel energie. Bij een slecht geïsoleerd huis gaat de warmte verloren vooral via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Als je het huis goed inpakt met dik isolatiemateriaal zorgt dit ervoor dat de warmte niet meer weggaat. Daarnaast scheelt dit ook voor jezelf in kosten, want je hebt minder energie nodig om het huis op te warmen. Ook het isoleren van je huis kost helaas geld, gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te kunnen financieren, bijvoorbeeld door geld te lenen voor woningisolatie

Kortom, er zijn veel verschillende mogelijkheden om een warm en milieubewust huis te hebben!