Klaar met je keuken? Geef het een nieuw kleurtje!

Klaar met je keuken? Geef het een nieuw kleurtje!

Heb jij al jarenlang dezelfde keuken en ben je er zo langzamerhand op uitgekeken, maar laat de portemonnee het niet toe om een nieuwe aan te schaffen? Dan zit er maar één ding op: met de kwast erover heen! We denken er vaak niet meteen aan, maar de meeste keukenkastjes kun je prima verven. Kies een warme of moderne kleur en je keuken ziet er gelijk heel anders uit. Maar waar moet je beginnen? In dit artikel nemen we je bij de hand.

Materiaal

De meeste keukenkastjes kun je gewoon schilderen. Toch is het wel belangrijk om te kijken naar het materiaal van je keukenkastjes. De verf moet hier namelijk goed op kunnen hechten. Het kan helpen om een speciale primer of grondverf te kopen die specifiek past bij het type materiaal van de keukenkastjes. Hierdoor bereik je uiteindelijk het beste resultaat!

Kleur

De kleur van je keuken is allesbepalend. Kies daarom niet alleen een kleur die je mooi vindt, maar die ook echt bij het interieur en het lichtinval past. Je kunt bijvoorbeeld een contrastkleur kiezen waardoor andere elementen in je keuken beter naar voren komen. Heb je bijvoorbeeld een zwarte keukenkraan van Mastello in je keuken, dan komt deze mooi naar voren op een lichtere achtergrond. En heb je weinig natuurlijk licht in je keuken? Dan kun je beter voor een lichter kleurtje gaan. Met weinig lichtinval zal je keuken een stuk kleiner ogen. Bedenk ook voordat je naar de verfwinkel gaat of je een verf met matte of hoogglanzende afwerking wilt. Dit is vaak een wereld van verschil!  

Voorbereiden

Een strakke verflaag aanbrengen? Dan zul je eerst de keukenkastjes moeten schuren zodat de oude verf verdwenen is. Ook zul je de keukenkastjes moeten ontdoen van stof en vet, anders kan de nieuwe verf niet goed hechten. Gebruik een speciale ontvetter of combineer water met ammoniak. Daarna is het verstandig om de randen van de keukenkastjes af te plakken en de grepen te verwijderen. Voor het beste resultaat haal je de kastjes helemaal los. 

Aan de slag

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je de bovenstaande dingen hebt gedaan kun je de kwast pakken. De eerste stap is het aanbrengen van een grondlaag waar de verf zich straks aan kan hechten. Als de grondlaag erop zit kun je de eerste laag verf aanbrengen. Als deze laag droog is adviseren wij om nog een tweede laag verf aan te brengen voor een egaal en dekkend is.

Wil jij je keuken opfrissen, zonder een nieuwe te kopen? Dan is verven zeker een optie. Wij hopen dat je nu weet waar je aan toe bent!