Low-fi tips om energie te besparen in de keuken

Low-fi tips om energie te besparen in de keuken

Energie besparen hoeft niet duur, complex of hoogdrempelig te zijn. Er zijn veel manieren om op een snelle manier effectief energie te besparen zonder de duurste koelkast te hoeven kopen.

Het fornuis

In de keuken zijn er allerlei apparaten die veel energie zuigen. Hier kun je het een en ander doen om dit te beperken. In de keuken is het belangrijk dat je alles met mate doet. Als je een hele grote pan gebruikt om een lapje vlees te bakken, dan moet het fornuis energie gebruiken om heel die pan op te warmen, terwijl er misschien maar 20% van het oppervlak gebruikt word. Dit geldt ook bij kokend water. Zet niet een hele volle pan op, maar zorg dat je net genoeg water hebt dat het voedsel dat je kookt net niet onder water staan. Dit is meer dan genoeg. Zo zal het water sneller koken. Als je een elektrische kookplaat hebt, is het in vele gevallen beter om eerst met een waterkoker het water te laten koken voordat je het op het fornuis zet. De afzuigkap trekt veel warmte uit het huis waardoor de verwarming meer energie verbruikt, dus zet deze ook meteen uit als je klaar bent.

De koelkast

De belangrijkste regel is dat je de koelkastdeur nooit open laat staan. Voor alle kou die ontsnapt moet de koelkast weer hard werken om het terug te krijgen. Kijk ook goed of jouw koelkast zich wel goed sluit. Misschien zijn de rubbertjes aan vervanging toe omdat ze na verloop van tijd zwak zijn geworden en kou naar buiten laten. Zorg dat hij goed waterpas staat, anders kunnen er door andere kiertjes warme lucht naar binnen komen. Wat je ook kunt doen is bepaald eten eerst al af laten koelen voordat je het in de koelkast zet. Als je dus een restje soep overhebt, zet dat niet nog stomend in de koelkast, laat het eerst een uur of twee (overdekt) staan op het aanrecht. Als je voor een langere tijd op vakantie gaat of uit huis bent, is het ook aan te raden om de producten uit te ruimen en de koelkast uit te zetten. Veel zal na zo’n tijd toch al niet meer goed zijn, dus dat is verspilde energie. Omdat de achterkant van een koelkast warmte afgeeft, is het ook slim om hem een stukje van de muur te zetten om genoeg ventilatie te creëren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *