Het is al sinds al 2008 verplicht om bij bouw, verkoop of verhuur van bedrijfspanden een energielabel te hebben. Bij transactie wordt dit energielabel overhandigd aan de nieuwe eigenaar of gebruiker van het pand. Een energielabel is tien jaar geldig. Na deze tien jaar moet het label worden vernieuwd. Boetes voor het ontbreken van een geldig energielabel kunnen oplopen tot maximaal €20.250,-. Je doet er dus goed aan dit te checken, aangezien de geldigheid van de eerste reeks energielabels (aangevraagd in 2008) inmiddels al een tijdje is verlopen.
Regelgeving nieuwbouw
Nederland wil graag voorop lopen op het gebied van klimaatmaatregelen. Het komt daarom nogal eens voor dat er nieuwe regelgeving wordt opgesteld of bestaande regels worden aangescherpt. Vanaf het begin van dit jaar is het daarom voor alle nieuwbouw gebouwen verplicht om te voldoen aan de eisen voor bijna-klimaatneutrale gebouwen. Is dit niet het geval? Dan wordt er geen vergunning voor de bouw van het pand verleend.
Het afgeven van vergunningen leverde de afgelopen tijd behoorlijk wat problemen op. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofcrisis die eind 2019 (en nu nog steeds) veel bouwbedrijven parten speelden.
Regelgeving bestaande gebouwen
Bovenstaande regelgeving geldt dus enkel voor nieuwbouw, maar ook bestaande utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen en winkels moeten energiezuiniger worden gemaakt. Zo moeten alle utiliteitsgebouwen vanaf 2023 ten minste energielabel C hebben. Kantoren met een slechter label mogen vanaf die tijd niet meer worden gebruikt. Tijd om het pand te verduurzamen dus.
Gelukkig zijn hier voldoende mogelijkheden voor. Vaak kunnen panden met energielabel D, E of G met een aantal relatief kleine aanpassingen al worden getransformeerd naar energielabel B of C. De overheid ondersteunt ondernemers hierbij met behulp van verschillende fiscale voordelen. Check hiervoor de subsidiewijzer van de overheid. Er wordt vaak aangeraden te kijken naar hoe andere ondernemers bezig zijn hun bedrijf te verduurzamen. Goed voorbeeld doet volgen!
Energielabel aanvragen
Het aanvragen van energielabel voor bedrijfspanden werkt anders dan bij particuliere gebouwen. Waar je voor particulieren zelf online je label kunt opvragen, moet je bij bedrijfspanden een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Naast het besparen op de energie zelf, kun je ook besparen op de aanschaf van een energielabel. Je kunt daarom het beste verschillende energielabel offertes vergelijken alvorens je een label aanvraagt.
Denk er aan dat het energielabel bij publieke gebouwen groter dan 250 vierkante meter zichtbaar in het gebouw moet hangen. Meer informatie is te vinden op de ondernemersomgeving van de overheid. Hou dit goed in de gaten voor eventuele wijzigingen!