Er bestaan verschillende meningen over hoe duurzaam een haard is. Veel mensen claimen dat het stoken van een haard slecht is voor het milieu. Dat is echter niet helemaal waar. De haarden van nu zijn immers zo ver ontwikkeld dat er veel maatregelen zijn genomen om de uitstoot te verminderen. Dit geldt zowel voor gas- als houthaarden.
Vanaf dit jaar gelden tevens strengere eisen voor de uitstoot van schadelijke stoffen. Dit is een Europese regelgeving die eigenlijk in 2022 pas geldend wordt, maar in Nederland is deze nu dus al doorgevoerd. Hierdoor zijn fabrikanten verplicht om aan de duurzaamheidseisen te voldoen.
Duurzame houthaard
Veel mensen verwarren daarnaast moderne haarden met openhaarden. Ze lijken absoluut op elkaar, echter stoten moderne houthaarden zo’n honderd (!) keer minder fijnstof uit dan een ouderwetse openhaard. Dat is een behoorlijk verschil. Het is wel belangrijk om als haardbezitter rekening te houden met de omstandigheden waarin je de houthaard gebruikt. Niet alle omstandigheden zijn namelijk geschikt om in te stoken. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om te stoken wanneer het windstil of mistig is. Hierdoor kan de luchtverontreiniging de schoorsteen namelijk niet goed verlaten en blijven rookgassen rondom het huis hangen. Dit is niet prettig voor je eigen gezondheid én die van de buren. Twijfel je of je kunt stoken? Check dan de Stookwijzer!
Verder heeft ook de kwaliteit van het hout invloed op de uitstoot van je haard. Zorg daarom dat het hout goed droog is en je echt stookhout gebruikt, eikenhout bijvoorbeeld. Als je dit niet doet gaat het vuur te erg roken. Vermijd ook lange, dikke stronken. Het formaat stookhout is niet dikker dan 10 centimeter doorsnee. Dikke stukken hout gaat namelijk smeulen en stinken, dunner hout brandt geleidelijk weg.
Duurzame gashaard
Ook een gashaard is tegenwoordig beschikbaar in de ecovariant. Deze haarden branden niet meer op normaal gas maar op biopropaan. Dit is 100% duurzaam en kan worden opgeslagen in kleine tanks of een grote buiten het huis. Op deze manier kunnen dus ook gasloze woningen nog steeds gebruik maken van een ‘gas’haard. Bestaande gashaarden kunnen ook prima worden omgebouwd tot de ecovariant.
Er mag dus gezegd worden dat een haard helemaal niet milieuonvriendelijk is. Hout wordt in Europa zelfs gezien als hernieuwbare energie. Bomen kunnen immers worden aangeplant. Ook voor gashaarden is er een oplossing gevonden. Een belangrijke kanttekening bij dit verhaal is echter wel dat de haard in kwestie van goede kwaliteit is. Zorg er daarom altijd voor dat hij door een erkend installateur is geïnstalleerd en van een vertrouwde fabrikant komt!