Paneelradiator kopen, wat komt erbij kijken?

Paneelradiator kopen, wat komt erbij kijken?

De dag waar iedereen van weet dat het eraan zit te komen, maar waar niemand echt zin in heeft: het vervangen van je oude radiator. Het is echter zeer belangrijk om een functionele en goed werkende radiator te hebben, zeker wanneer de koude dagen er weer aan komen. Bij de aankoop komt echter meer kijken dan de meeste mensen zullen denken. De meeste radiatoren die in huizen te vinden zijn, zijn paneelradiatoren. Maar waar moet je opletten bij het kopen van een paneelradiator?

Wat is een paneelradiator?

Een paneelradiator, ook wel een plaatradiator genoemd, is een van de meest voorkomende radiator die er bestaat. Een paneelradiator zorgt voor warmteafgifte en verwarmt de ruimtes waar het in staat. Het bestaat uit minimaal één paneel en één convector. Het werkt in principe vrij simpel. Water wat door de radiator stroomt geeft af aan de lucht. Het wordt dan ook wel een warmtewisselaar genoemd. Deze lucht stijgt waardoor de koele lucht juist naar beneden komt, vervolgens wordt de koele lucht weer verwarmd. De convectoren zijn de golvende platen die achter het paneel te zien zijn. De lucht in de omgeving wordt verwarmd door de convectie. Op deze manier wordt de gehele ruimte warm. 

Waar moet je opletten tijdens het kopen van een paneelradiator?

Tijdens het kopen van een paneelradiator moet je op verschillende zaken letten. Eén van de meest belangrijke zaken waar je op moet letten, is de ruimte waar je de paneelradiator wilt gaan plaatsen. Hiervoor moet je de lengte, breedte en hoogte van de ruimte meten. Tevens is het van belang om de afmetingen van de radiator te bepalen. Dit in combinatie met de ruimte waarin de radiator komt te staan. Hoe groter de radiator namelijk is, des te meer warmte het afgeeft. Een grotere radiator is vooral handig wanneer je een grotere ruimte wilt verwarmen, zoals een woonkamer.