Hoe kom je aan duurzame riolering?

Hoe kom je aan duurzame riolering?

Een riolering op zich is al duurzaam, want het zorgt ervoor dat afvalresten niet in het milieu terechtkomen. Duurzamer is zelfs als je gebruik maakt van een gescheiden rioolstelsel, waarbij hemelwater en afvalwater apart van elkaar worden afgevoerd. Op deze manier wordt de riolering niet overbelast en kan het dus ook niet overstromen. Geen overstroming betekent: schone straten, geen vervuiling van het milieu door schadelijke stoffen en geen uitbraak van ziektes. 

Hoe meer regen, hoe meer uitdaging

Regen is goed voor de plantjes, maar bij teveel regen én een slecht rioolsysteem kun je in de problemen komen. Gezien het klimaat op aarde steeds meer opwarmt is dit een heel belangrijk punt van aandacht, want het zál steeds meer gaan regenen. Hoe sterk is jouw rioolstelsel? Worden afvalwater en regenwater al gescheiden van elkaar worden afgevoerd? En zijn de leidingen van duurzaam materiaal vervaardigd? 

Kies het beste materiaal voor je riolering

Vroeger werden de leidingen van rioleringen van gres, beton of gietijzer gemaakt. Soms zat er zelfs asbest in de buizen! Nu rioolexperts steeds meer verouderde leidingen tegenkomen, worden deze vervangen door leidingen van kunststof, bijvoorbeeld pvc. Het voordeel van pvc? De buizen zijn glad – en niet stug zoals beton – dus de resten ‘glijden’ makkelijker door de buizen. Pvc is echter niet bestand tegen chemicaliën, maar die horen dan ook niet in je riolering thuis.

Duurzaamheid bevorderen: hoe onderhoud je je riolering?

Een goed werkende riolering beschermt mens en milieu, maar dat betekent wel dat je de riolering zult moeten onderhouden om deze bescherming in stand te houden. Houd de leidingen goed schoon door iedere maand even te spoelen met een oplossing van huishoudsoda en heet water. Verder is het zaak dat je geen resten door de afvoeren spoelt die NIET in de riolering horen, bijvoorbeeld etensresten, vetresten, zeepresten en chemicaliën. Het op tijd verhelpen van eventuele breuken of scheuren in leidingen is eveneens cruciaal om je omgeving schoon en stankvrij te houden en het milieu te ontzien.

Geïnteresseerd in een duurzame riolering?

Misschien wil je een nieuwe riolering laten aanleggen. Misschien wil je deze juist laten vervangen zodat er een duurzamer alternatief ontstaat. Of ben je gewoon op zoek naar iemand die het rioolstelsel voor je kan onderhouden? Kies dan voor de riooldiensten van Rioolprobleemkwijt.nl . Aan de hand van je postcode of woonplaats word je aan een erkende lokale rioolspecialist gekoppeld. Deze kan je overal bij helpen en adviseren!