Tips bij asbest

Tips bij asbest

Als je bezig bent met het verbouwen van je huis is het handig om van tevoren te bedenken of er eventueel asbest in je huis kan zitten. Voor 1994 werd asbest namelijk veel gebruikt om huizen te isoleren. Laten kwamen mensen erachter dat als asbest beschadigd raakt er kleine schadelijke deeltje vrij kunnen komen. Die deeltjes kunnen, als ze ingeademd worden, uiteindelijk bijvoorbeeld kanker of asbestos veroorzaken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hierdoor wordt het tegenwoordig niet meer als isolatiemateriaal gebruikt maar kan je het dus nog wel per ongeluk tegenkomen in je huis. Dus ga je verbouwen vraag dan altijd ergens om asbest advies.

Wat is nou eigenlijk precies asbest?

Asbest is een materiaal dat bestaat uit meerdere natuurlijke stoffen. Er zijn bijvoorbeeld twee soorten groepen asbest. De groep Serpentijn bestaat eigenlijk uit een soort asbest. Namelijk witte asbest of chrysotiel genoemd. Deze soort komt verreweg het meeste voor. Dan heb je ook nog de amfibool groep. Deze bestaat uit meerdere kleuren asbest: Bruine, blauwe, gele, groene, en grijze asbest. Hiervan worden blauw en grijs het meest aangetroffen maar alsnog veel minder dan de witte asbest. Asbest is het gevaarlijkst als het niet hecht gebonden is. Dan kan het veel sneller afbreken waardoor er giftige stofjes in de lucht vrijkomen.

Vraag altijd om advies

Omdat asbest dus zo schadelijk is adviseren wij om nooit zelf te proberen het te verwijderen. Schakel altijd iemand in die jou op professionele manier advies kan bieden en het op een grondige en juiste manier kan weghalen. Niks is belangrijker dan je eigen gezondheid. Weet je dus al voordat je gaat verbouwen dat je in een huis woont dat voor 1994 is gebouwd dan weet je meteen al dat je voordat je begint met je project eerst een bedrijf gespecialiseerd in asbest moet inschakelen.