Zo houd je de luchtvochtigheid in huis goed

Zo houd je de luchtvochtigheid in huis goed

Luchtvochtigheid is in ieder huis te vinden. Alleen kan het ook al snel te hoog worden, waardoor er problemen ontstaan. Een te hoge luchtvochtigheid kan voor vocht- en schimmelplekken zorgen, wat weer gevolgen heeft voor jouw gezondheid. Het gaat hierdoor van kwaad tot erger. Een goede luchtbehandeling kan hierbij helpen. Er zijn verschillende systemen te vinden die het binnenklimaat aanpakken en ervoor zorgen dat het vocht geen kans meer krijgt in jouw woning. Alleen moet je dan wel weten welke mogelijkheden er zijn en wat je er precies aan kunt behalen.

Voordelen te behalen aan een CTA-systeem

Bij condensatie en schimmels is het goed om een luchtbehandelingssysteem op te hangen. Dit systeem ververst de lucht in jouw woning, waardoor het niet meer klam of vochtig aanvoelt. Je krijgt hiermee een droger huis, wat ook weer eenvoudiger te verwarmen is. Op de lange termijn ga je het dus ook terugzien aan de stookkosten. Een van de systemen waar je naar kunt kijken is een CTA-systeem. Deze zucht verse buitenlucht aan, wat weer door de woning wordt verspreid. De lucht uit de woning wordt afgevoerd naar buiten, waardoor het droger in huis wordt en schimmel geen kans krijgt om zich te vormen.

Iedere ruimte afzonderlijk aanpakken

Je kunt voor een goede luchtbehandeling ook kiezen voor een iAT-systeem. Dit is een systeem die niet voor het hele huis bedoeld is, maar voor een bepaalde ruimte. Indien er ergens vochtproblemen zijn, kun je deze dus effectief aanpakken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kelder of badkamer. Dit systeem is ook een goedkopere oplossing dan een CTA-systeem, maar je kunt er toch voldoende aan behalen. Het vocht krijgt immers geen kans meer in een specifieke ruimte en uiteindelijk zal jouw gezondheid ook geen klachten gaan vertonen. Ieder systeem kan jou dus weer nieuwe voordelen op gaan leveren.