Verduurzamen van gebouwen door het aanbrengen van brandwerende bekleding

Verduurzamen van gebouwen door het aanbrengen van brandwerende bekleding

Wanneer je een gebouw in bezit hebt, huis of kantoor, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Zo kun je bijvoorbeeld een beton reparatie uit laten voeren wanneer dit nodig mocht zijn. Maar je kun ook je gebouw verduurzamen door brandwerende en fireproofing maatregelen te nemen. In dit blog leggen we je er alles over uit.  

Fireproofing wat is dat 

Fireproofing van beton is belangrijker dan ooit. Met een rampzalige flatbrand in London in het achterhoofd, waar de verkeerde gevelplaten waren aangebracht, schrijf ik graag deze blog. Veiligheid is belangrijk. Gebouwen, maar ook infrastructurele werken zoals bruggen, viaducten en tunnels, zijn zo veilig en duurzaam dankzij beton met betonijzer erin verwerkt of te wel; gewapend beton. Maar waar gewapend beton nou net niet tegen kan is tegen de hoge temperaturen als gevolg van brand. Door de hitte ontstaat het zogeheten afspatten (gelijk betonrot) en komt de wapening bloot te liggen. De hitte komt zo direct bij het betonijzer. Bij een temperatuur van 500 graden Celsius doet betonijzer niets meer, bij een fikse brand zijn temperaturen van meer dan 1000 graden Celsius geen uitzondering.

Onderhoud waar is dat belangrijk voor beton? 

Beton reparatie laten uitvoeren door gecertificeerde betonreparateurs is belangrijk. Het betonijzer of wapening moet een zekere ‘dekking’ hebben; het is alleen niet dat het betonijzer in het zicht mag zijn, het moet diep genoeg in het beton zitten. Ondanks het goede onderhoud is hitte door brand funest, er ontstaat afspatten. Hierdoor kan het betonijzer is weer in het zicht zijn en de wapening wordt zelf heet en verliest alle functie. Na het blussen van de brand is het slopen van het bouwwerk de enige optie. Er is niets meer van over. Het bouwwerk is instabiel en daar is niets meer tegen te doen.

Oplossing voor jouw gebouw

Naast betonreparatie is goede bekleding belangrijk. Het is je misschien wel eens opgevallen dat in een tunnel aan de zijkanten prachtige bekleding zit, platen vaak in mooie kleuren, maar die zitten daar niet enkel voor de sier. Het is brandwerende bekleding wat ze ook wel fireproofing noemen. Van brandwerende bekleding zijn meerdere fabrikanten en materialen zoals Promatec, Fendolite en Isolatic. Bij allen is het van belang dat het door gecertificeerde betonafwerkers of betontimmerlieden gemonteerd wordt. De brandwerende platen doen dan wat ze beloven te doen; beton beschermen tegen hitte bij een brand. En dit naast dat de platen vaak mooi om te zien zijn. Met de correct gemonteerde platen is een betonnen bouwwerk duurzamer en beter dan wat voor bouwwerk dan ook, en bestand tegen zeer extreme omstandigheden.