Vier opties om de verbouwing van uw huis te financieren

Vier opties om de verbouwing van uw huis te financieren

Waarschijnlijk woont u al jaren op een hele fijne manier in uw huidige woning. Toch kan het zijn dat u na verloop van tijd behoefte krijgt aan een nieuwe omgeving. Een nieuwe indeling van uw huis, nieuwe meubels en en misschien een nieuwe omgeving om samen met uw gezin te leven. U kunt hier waarschijnlijk uren over fantaseren, plannen en praten. Een dergelijke verbouwing van een huis brengt echter kosten met zich mee. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat deze financiële middelen zomaar beschikbaar zijn. 

Kosten van een verbouwing

De verbouwing van een huis is een taak waar men langere tijd mee bezig is. U maakt een financieel plan, tekent de ideeën uit of laat dit doen en vervolgens gaat u aan de slag. Een voorbereiding is dan ook het halve werk. Financiële planning is dan ook essentieel in dit proces. Bepaal vooraf welke kosten u denkt te maken bij deze verbouwing. Het is aan te raden om hier altijd 15% extra bij te nemen, omdat een verbouwing vaak duurder uitvalt dan verwacht. Kijk goed rond waar de gewenste materialen voor de scherpste prijs kunt vinden en ga na of er subsidies te krijgen zijn, om zodoende te besparen op de kosten voor uw verbouwing

Mogelijkheden tot financiering

Er zijn verschillende manieren om de verbouwing van een huis te bekostigen. Het kan zijn dat het met eigen geld betaald wordt, of dat u duurzaam aan het beleggen bent, en de inkomsten daaruit gebruikt. Wij zetten een aantal van deze mogelijkheden op een rijtje. Zijn er twijfels over welke manier van financieren het beste bij uw wensen past, bespreek dit dan met een financieel adviseur.

Gebruik eigen spaargeld

Een relatief goedkope manier is het gebruiken van het eigen spaargeld. Er wordt dan namelijk geen rente aan een externe geldschieter betaald. Als het spaargeld hoger is dan € 30.360, dan is het een verstandige optie. Over spaargeld boven die grens moet namelijk belasting betaald worden. 

Grotere hypotheek

Een andere mogelijkheid om de verbouwing van uw huis te bekostigen is het uitbreiden van de bestaande hypotheek. Door een verbouwing wordt de waarde van het huis waarschijnlijk hoger, waardoor het interessant is om deze kosten via de hypotheek mee te nemen. De kosten van de verbouwing worden op deze manier verspreid over de looptijd van de hypotheek. 

Persoonlijke lening

Bij de bank kunt u ook navraag doen naar de mogelijkheden tot een persoonlijke lening. Wanneer er een lening wordt aangegaan voor de verbouwing van een huis, wordt er een relatief lage rente berekend. Deze rente zal echter hoger zijn dan de rente van de hypotheek. Groot voordeel van deze manier van financieren is dat het relatief makkelijk geregeld is, maar bijkomend nadeel is dat het onderaan de streep wel de duurste optie is. 

Zelf aan de slag

De makkelijkste manier om op de kosten van een verbouwing te besparen, is om zoveel mogelijk zelf te doen. Bent u een klusser met een technisch inzicht, en vindt u het leuk om te doen? Ga dan vooral zelf aan de slag. Voor alles wat u zelf kunt doen, hoeft u geen specialist of vakman in te huren. Sommige zaken kunnen helaas niet zelf gedaan worden, maar het leggen van een laminaatvloer of het schilderen van de muren zijn taken die u waarschijnlijk prima zelf kunt doen. 

Subsidie

In een aantal gevallen is het mogelijk om een subsidie te ontvangen voor het verbouwen van een woning. De hoogte van deze subsidie is echter van een aantal factoren afhankelijk. Zo is het bij bepaalde gemeenten hoger dan bij andere gemeenten, en kan het type woning dat u verbouwt ook invloed hebben. Op de website van Vereniging Eigen Huis kunt u een compleet overzicht vinden van alle subsidies. 

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.