Voordelen van het gebruik van kunststof pallets

Voordelen van het gebruik van kunststof pallets

Pallets blijven een essentiële rol spelen in de logistiek en supply chain-industrie. Over het algemeen kunnen pallets worden geconstrueerd met behulp van een verscheidenheid aan materialen, waaronder papier, plastic, hout en metaal. Veel magazijnen, fabrieken, winkels en logistieke bedrijven maken bij hun activiteiten gebruik van kunststof pallets. Kunststof pallets bieden namelijk een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten pallets. In vergelijking met andere soorten pallets zijn deze licht van gewicht en erg duurzaam.

Ze zijn licht van gewicht

Kunststof pallets wegen aanzienlijk minder dan hun houten en metalen tegenhangers. Het maakt het veel eenvoudiger om ze van de ene naar de andere locatie te vervoeren. Bij verzending is het gewicht een van de belangrijkste overwegingen, vooral bij luchtvrachtzendingen. Kunststof pallets hebben lagere transportkosten bij eigenlijk alle soorten vervoer. Daarnaast behoren ze tot de lichtste soorten pallets, wat voordelen heeft voor de vervoersmiddelen die gebruikt worden om ze te transporteren. Het zorgt bijvoorbeeld voor lagere brandstofkosten.

Ze zijn duurzaam

Kunststof pallets worden vaak gemaakt uit één doorlopend stuk materiaal. Door de vormmethode waarmee ze worden gemaakt, zijn de verbindingen tussen de verschillende onderdelen van het product volledig naadloos. Hierdoor hebben ze geen van de zwakke punten die typerend zijn voor pallets die worden geassembleerd met mechanische bevestigingsmiddelen (zoals schroeven of spijkers). Daarom zijn kunststof pallets extreem veerkrachtig en duurzaam. Ze gaan dus erg lang mee, veel langer dan de meeste andere soorten pallets.

Ze zijn herbruikbaar en recyclebaar

Kunststof pallets hebben verschillende toepassingen binnen de supply chain en kunnen herhaaldelijk opnieuw worden gebruikt. Ze zijn bestand tegen een groot aantal verzend cycli en langere perioden van gebruik in winkels, tijdens vervoer, productiefaciliteiten en opslagfaciliteiten. Kunststof pallets zijn niet alleen herbruikbaar, maar ook recyclebaar. Wanneer de pallets kapot zijn, kunnen ze worden gesmolten en opnieuw worden gevormd om nieuwe en fris ogende kunststof pallets te krijgen. Bij thermoplasten is dit mogelijk door een andere omvormtechniek toe te passen. Zowel de productiekosten als de ecologische voetafdruk van de kunststof pallet worden hierdoor verlaagd. Kunststof pallets die volledig zijn gemaakt van nieuw materiaal, hebben echter betere eigenschappen en prestaties dan pallets die zijn gemaakt van gerecycled plastic.