Hoe bescherm je je houten vloer tegen vocht?

Hoe bescherm je je houten vloer tegen vocht?

Elke huiseigenaar moet zich realiseren dat hardhouten vloeren niet alleen speciaal onderhoud nodig hebben, maar ook een goede bescherming tegen vocht. Het aanbrengen van vloerbeits is een van de manieren om de vloer te beschermen tegen overmatig vocht. Je moet echter preventief aandacht besteden aan het vloerinstallatie proces. Zorg ervoor dat er geen lekkage is in je huis. De keuken is de meest voorkomende ruimte waar de houten vloer beschadigd raakt. Dit kan worden veroorzaakt door een lek in de leidingen. Bovendien moet je bij een houten vloer altijd de luchtvochtigheid in huis in de gaten houden. Houd er rekening mee dat een hoge luchtvochtigheid je houten vloer ernstig kan beschadigen. Hier zijn enkele tips om waterschade te voorkomen.

Waterschade voorkomen

Je houten vloer verven kan een effectieve manier zijn om te voorkomen dat vocht en water de vloer beschadigen. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld beits, lak, vernis of vloerverf op oliebasis aanbrengen. Elke methode biedt een andere bescherming. Het oliën van de vloer is het minst effectief om de vloer te beschermen tegen overmatig vocht. Het lakken van de vloer kan echter de beste bescherming aan je vloer geven. Je kunt de beste methode kiezen op basis van het risico op waterlekken en vocht. Beits is een van de meest gebruikte methodes om houtrot en schimmel tegen te gaan als gevolg van overtollig water of vocht. Je moet er echter rekening mee houden dat deze methoden geen 100% bescherming kunnen bieden. Voortdurende blootstelling aan vocht zal je vloer beschadigen, zelfs als je houten vloer verf hebt aangebracht.

Regelmatig vloeronderhoud

Wekelijks je houten vloeren behandelen kan je vloer ook beschermen tegen vochtschade. Je moet bijvoorbeeld gemorste vloeistoffen direct verwijderen. Door het water onmiddellijk af te vegen, kan het voorkomen dat het in je hardhouten vloer binnendringt. De vloer moet elke week geborsteld of gestofzuigd worden. Vermijd echter het reinigen van de houten vloer met overtollig water. Hardnekkig vuil kun je afvegen met een houten vloer reiniger en een microvezeldoek. Vervolgens moet je de lak of olie opnieuw aanbrengen. Door de houten vloer verf, lak of vernis aan te brengen, kan de hardhouten vloer worden beschermd tegen waterschade. Hierdoor gaat je vloer langer mee en ziet hij er nog jaren goed uit.