Waarom is cv-ketel onderhoud van belang?

Waarom is cv-ketel onderhoud van belang?

De cv-ketel bevindt zich bij de meeste mensen op zolder, in de schuur of op een andere plek waar het apparaat niet in de weg hangt. Dit maakt ook dat er maar weinig mensen op of omkijken naar hun cv-ketel. Niet verstandig, want dit is misschien wel het belangrijkste apparaat in jouw woning. Het apparaat zorgt er namelijk voor dat koud water opgewarmd wordt. Hierdoor kun jij het hele jaar door warm douchen en ’s winters gebruikmaken van je radiatoren of vloerverwarming. Om de ketel naar behoren te laten werken, is onderhoud van belang. Toch zijn er genoeg mensen die hun ketel niet laten onderhouden. Maar waarom is onderhoud aan een cv-ketel eigenlijk zo belangrijk? Deze loodgieter in Heerhugowaard vertelt het je in onderstaande tekst.

Onderhoud verhoogt de veiligheid

Een cv-ketel maakt gebruik van gas om water te verwarmen. Hierdoor komen er een aantal stoffen vrij. Een van de stoffen die vrij kan komen via een cv-ketel is koolmonoxide. Dit is een levensgevaarlijke stof. Wanneer jij ook maar iets van deze stof binnenkrijgt, moet je dit mogelijk al met je leven bekopen. Bij een goedwerkende ketel worden gevaarlijke gassen op de juiste manier afgevoerd. Indien de ketel kapot is, gebeurt dit niet. Om te voorkomen dat dergelijke stoffen vrijkomen in jouw woning, is regelmatig onderhoud van je cv-ketel dus belangrijk.

Verklein de kans op storingen

Aangezien de cv-ketel een elektrisch apparaat is, kan deze op den duur een storing krijgen. Hierdoor werkt de ketel niet meer. Wanneer de ketel niet meer werkt, wordt ook het water niet meer opgewarmd. Een storing is helaas nooit geheel uit te sluiten. Wel kun je de kans op een storing aanzienlijk verkleinen. Hoe? Door regelmatig cv-ketel onderhoud uit te laten voeren. Bij een dergelijke controle neemt een loodgieter jouw ketel uitvoerig onder de loep. Mocht er iets niet meer kloppen of versleten zijn, dan kan hij direct optreden. Een storing wordt zo mogelijk in de kiem gesmoord.

Ketel gaat een stuk langer mee

De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is behoorlijk prijzig. Je wilt dan ook niet dat je binnen een aantal jaar alweer een nieuwe ketel aan moet schaffen. In dat geval is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud uitgevoerd wordt aan je ketel. Op deze manier weet je dat de ketel naar behoren blijft werken. Wanneer je lange tijd niets laat doen aan je ketel, kan het apparaat binnen de kortste keren sneuvelen. In dat geval heeft het vaak geen zin meer om onderhoud uit te laten voeren. Een nieuwe cv-ketel kopen is dan nog de enige optie. Wil je dit voorkomen? Laat dan periodiek onderhoud uitvoeren aan jouw cv-ketel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *