Rolstelling veilig opbouwen

Rolstelling veilig opbouwen

Rolstellingen bestaan uit verschillende onderdelen die volgens een bepaalde werkwijze in elkaar gezet dienen te worden. Wanneer deze werkwijze gevolgd wordt, kan er op een eenvoudige en vooral ook veilige manier een rolstelling worden opgebouwd. Mensen nemen vaak ongekend grote risico’s bij het opbouwen van hun rolstelling. Vooral als er haast gemaakt dient te worden, is het veel voorkomende gevaar om een aantal schoren niet te gebruiken. Een rolstelling kan echter dan direct helemaal omvallen. De opbouw van een rolstelling is een belangrijk aandachtspunt waarop gelet dient te worden bij een rolstelling kopen. Aan de hand van zes stappen wordt uitgelegd hoe een rolstelling veilig opgebouwd kan worden.

Plaats de rolstelling waterpas

Het waterpas plaatsen van uw rolstelling voorkomt dat uw schoren en relingen afgekneld zullen worden. De rolstelling zal makkelijker in elkaar gezet kunnen worden en vooral ook sneller geplaatst zijn.

Stabilisatoren plaatsen

De stabilisatoren dienen aan de buitenkant geplaatst te worden. Dit is ook de enige plaats waar de stabilisatoren ook daadwerkelijk voor stabiliteit kunnen zorgen. Wanneer deze op een andere plaats worden gezet hebben ze geen functie. Deze stabilisatoren kunnen geplaatst worden zodra de eerste laag van de rolstelling staat.

Platforms plaatsen

De platforms van de rolstelling dienen vervolgens halverwege het frame geplaatst te worden. Tijdens het plaatsen van de platforms staat de opbouwer al tussen het frame en schoren. Hierdoor kan deze persoon zich ten alle tijde aan iets vastklampen.

Start met een hekje

Zodra het eerste platform is geplaatst, is het van belang dat direct de leuningen worden geplaatst. Dit zorgt voor valbescherming tot minimaal de heuphoogte. Dit is ook wettelijk voorgeschreven. Op deze manier staat de werknemer altijd tussen leuningen.

Klim binnendoor

De frames op de rolstelling voorzien een veilige route naar boven. Het is langs de buitenkant niet toegestaan te klimmen. Er is namelijk geen valbeveiliging voor de werknemer en kan zeer gevaarlijk zijn.

Verwijder de overkapping

Indien het weer zodanig slecht is dat er met een overkapping wordt gewerkt dient deze elke dag te worden verwijderd na werktijd. Wanneer er namelijk wind op komst is het een groot risico dit te laten liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.