Waarom moet je een warmtepomp aanschaffen?

Waarom moet je een warmtepomp aanschaffen?

De laatste tijd komt steeds vaker het onderwerp warmtepomp naar voren? Maar wat is een warmtepomp precies? En waarom willen steeds meer mensen er eentje aanschaffen? In deze blog zal ik uitleggen wat een warmtepomp precies inhoudt en wat het doet. 

Wat is een warmtepomp?


Een warmtepomp is een pomp die warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater haalt. De warmtepomp gebruikt hier stroom voor, maar veel minder stroom dan het elektrisch verwarmen van je huis. Daarom is een warmtepomp een hele milieubewuste toevoeging aan je huis. Wil je meer weten over de warmtepomp neem dan een kijkje op https://henkenfred.nl/ 

Wat voor soort warmtepompen?


Je hebt eigenlijk 3 soorten warmtepompen, namelijk de volledige elektrische warmtepomp, de hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

  • Volledige elektrische warmtepomp: zorgt voor het warme water in de keuken en badkamer, ook zorgt deze warmtepomp voor verwarming van je huis. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je volledig zonder aardgas.
  • Hybride warmtepomp: Deze pomp werkt samen met je cv-ketel, de warmtepomp zorgt voor de meeste dagen zelf voor de warmte. Maar de cv-ketel kan bijspringen op dagen dat het erg koud is. Deze pomp zorgt niet voor warm water in de keuken of badkamer. Dat moet de cv-ketel nog doen.
  • Ventilatiewarmtepomp: Is een kleine warmtepomp die warmte haalt uit de ventilatielucht. Je bent nog wel erg afhankelijk van een cv-ketel. Omdat een ventilatiewarmtepomp zelf niet voor genoeg warmte kan zorgen.


Waarom is een warmtepomp voordelig?

Een warmtepomp is niet alleen milieubewust, maar het kan op langere termijn ook zorgen voor een financieel voordeel. Je geeft namelijk minder geld uit aan gas per maand. Het is dus een investering die je doet. Ook kun je bij het aanschaffen van een warmtepomp gebruik maken van een subsidie. De overheid vergoedt een gedeelte van de aanschafwaarde van de warmtepomp. Hierdoor is het nog aantrekkelijker om een warmtepomp aan te schaffen.


Heb je ruimte nodig voor de warmtepomp?


Heb je veel ruimte nodig in je huis voor een warmtepomp? De warmtepomp zelf is kleiner dan een gemiddelde cv-ketel, dus je hebt niet heel veel ruimte nodig. Vaak kan je de warmtepomp wel kwijt in de meterkast of bijkeuken. Wel moet je buiten een unit plaatsen, deze unit is ongeveer net zo groot als een airco. Het maakt wel geluid als je hem buiten plaats, maar heel weinig mensen hebben daar maar last van. Plaats hem voor de zekerheid op een plek waar niemand er last van heeft.