Wanneer is valbeveiliging noodzakelijk?

Wanneer is valbeveiliging noodzakelijk?

Heb jij een bedrijf waar je medewerkers in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen, of werk je zelf bij een dergelijk bedrijf? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk valbeveiliging is. Zeker als er op grote hoogte gewerkt wordt is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen goed beveiligd zijn. Maar wanneer is valbeveiliging eigenlijk echt noodzakelijk?

Het belang van goede valbeveiliging

Het lijkt heel logisch om valbeveiliging te gebruiken bij je bedrijf, maar het is dan wel van belang om een goed plan op de stellen om de veiligheid te garanderen. Valbeveiliging is bijvoorbeeld noodzakelijk als er een risico is op een val van een grote hoogte. Dit risico is aanwezig in verschillende omgevingen en bij verschillende werkgebieden.

Wanneer is valbeveiliging vereist?

Zo is valbeveiliging bijvoorbeeld vereist wanneer werknemers zich op grote hoogte bevinden. In de bouw komt dit vaak voor. Denk aan een situatie waarbij er bijvoorbeeld op het dak van een gebouw met meerdere verdiepingen wordt gewerkt. Een gespecialiseerd bedrijf als Safety One Solutions waar in een dergelijke situatie allemaal rekening mee moet worden gehouden. Zo zijn veiligheidsharnassen eigenlijk onmisbaar. Dit geldt ook voor werkzaamheden waarbij er gebruik gemaakt wordt van ladders en hoogwerkers.

Risico’s voorkomen

Valbeveiliging is daarnaast vereist wanneer er een risico is op een val van een trappenhuis, een balkon of een andere hoogte. Dit geldt bijvoorbeeld voor gebouwen met meerdere verdiepingen, winkelcentra, openbare parken en recreatiegebieden. Er zijn meerdere verschillende methodes om de veiligheid te garanderen.

Verschillende soorten valbeveiliging

Een hekwerk

Dit is een van de meest voorkomende soorten valbeveiliging. Een hekwerk wordt gebruikt om een afscheiding te creƫren rond een gebied waar een valgevaar bestaat. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een dak of een balkon.

Persoonlijke valbeveiliging

Deze vorm wordt specifiek gebruikt voor de persoonlijke bescherming. Veiligheidsharnassen zijn hier een voorbeeld van, maar ook valbeveiligingsgordels en valbeveiligingskoorden.

Valbeveiligingssystemen

Systemen, zoals valarrestatie-apparatuur, valbeveiligingsplatforms en valbeveiligingslijnen, die ontworpen zijn om personen te beschermen tegen een val.

Training en procedures

Naast de technische maatregelen is het ook belangrijk dat medewerkers of personen die zich in een risicovolle omgeving bevinden, op de hoogte zijn van de risico’s en de juiste procedures kennen om deze risico’s te verminderen. Een specialist op dit gebied als Safety One Solutions helpt hierbij.