Wat is een bouwkundige keuring?

Wat is een bouwkundige keuring?

Wanneer je van plan bent om een huis te kopen is het verstandig om vooraf een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit wordt gedaan door een bouwkundig inspecteur. Na afloop krijg je een bouwkundig rapport, en weet je precies wat er wel en niet mis is met het huis dat je wilt gaan kopen.

 

Wat is het precies?

Tijdens de bouwkundige keuring wat ook wel eens bouwtechnische inspectie wordt genoemd, wordt de woning grondig onderzocht. Het gaat hierbij om de dingen die je met het blote oog kunt zien. Hierbij kun je denken aan de funderingen, CV-ketel en vloeren, ook wordt er gekeken naar de luchtvochtigheid in de woning.

 

Door wie wordt de keuring uitgevoerd?

Niet iedereen mag zomaar een inspectie uitvoeren. Een aannemer bijvoorbeeld, heeft wel verstand van woningen, maar is geen bouwkundig ingenieur. Een bouwkundig ingenieur heeft er voor geleerd, daarnaast is zo’n persoon volledig afhankelijk en heeft dus geen enkele baat bij de aan- en verkoop van de woning.

 

Bouwkundig rapport

Nadat de bouwkundige inspectie is voltooid, maakt de ingenieur een bouwkundig rapport op. Hierin worden alle zaken vermeld zoals eventueel gebrekkig of achterstallig onderhoud. Indien er gebreken aanwezig zijn dan wordt dat aangegeven in het rapport, ook staat erin vermeld op welke termijn dit opgeknapt moet worden en een kostenindicatie. Ook is het mogelijk dat er een vervolgonderzoek nodig is, wanneer er eventueel asbest, lekkage of problemen in de fundering aanwezig kunnen zijn, dan wordt er een andere specialist ingeschakeld.

 

De voordelen van een bouwkundige keuring

Een huis kopen is niet iets wat je alledaags doet, en zeker geen kleine investering die je doet. Wanneer je een huis koopt, ga je een verplichting voor de lange termijn aan. Juist daarom is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zeker bij de wat oudere huizen is het aan te raden om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *